Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

tammi 13, 2007

Kalervo Kummola - Mies Suomen jääkiekon takana


Suomi oli Torinon olympiakisojen paras joukkue. Ja 4-0 voitto Venäjästä semifinaalissa on Suomen kaikkien aikojen paras ottelu, kiteyttää Suomen Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Kalervo Kummola suomalaisen jääkiekon saavutukset tänä vuonna. Kalervo Kummola osallistui Kansainvälisen Jääkiekkoliiton (IIHF) työvaliokunnan kokoukseen Floridan Naplesissa parisen viikkoa sitten ja vieraili samalla Etelä-Floridan suomalaislueella tapaamassa tuttujaan ja ystäviään.

Se, että Ruotsi nappasi olympiakullan loistavasti pelanneen Suomen nenän edestä, puheenjohtaja pisti ruotsalaisten paremman onnen piikkiin.


Amerikansuomalaisille kiekkofaneille Kalervo Kummolan nimi ei liene kovin tuttu. Suomessa jämäkkänä urheilujohtajana kannuksensa ansainnut Kummola on ollut koko kansan huulilla viimeiset 30 vuotta. Suomalaisen jääkiekon “harmaa eminenssi” on luotsannut sinivalkoista jääkiekkoa sen kaikilta kanteilta läpi vaikeuksien kohti arvostettua asemaa jääkiekkomaailman suurmaiden joukkoon. Kalervo Kummolalla on myös merkittävä asema kansainvälisessä jääkiekkoilussa ja hän on tällä hetkellä IIHF:n varapresidentti ja valmentajakomitean puheenjohtaja. Kummolan sinnikkään työn ansiosta suomalaisen jääkiekon hyväksi NHL:ssä pelaa tällä hetkellä yli 50 suomalaista jääkiekkoilijaa.

Jari Kurri ja Teemu Selänne parhaat

Harva tietää, että Kalervo Kummolalla on siirtolaistausta. Hän vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Australian Brisbanessa, jossa hänen pari vuotten sitten edesmennyt isänsä toimi rakentajana. Isä oli siirtolaisyhteisön vahvoja vaikuttajia ja oli perustamassa mm. australiansuomalaista vanhainkotia alueelle. – Lepokoti on kooltaan pienempi kuin teillä täällä Lake Worthissa. Tänä päivänä siellä asuu noin 70 suomalaista, Kummola totesi tutustumisvierailullaan Lake Worthin Lepokodissa..

Suomeen tultuaan ja kaupalliset opinnot päätettyään Kummola kiinnostui jääkiekosta. Hän perusti 70-luvun alussa Turkuun jääkiekkoseura Kiekko 67:n. Suomessa virisi ajatus jääkiekon tuotteistamisesta ja SM-sarjaseurat päättivät perustaa oman liigansa Suomen Jääkiekkoliiton kylkeen. Kalervo Kummola valittiin SM-liigan ensimmäiseksi toimitusjohtajaksi 1975. Kiekkoseurojen toiminnot järkeistettiin ja laji aloitti vahvan markkinoinnin yleisömäärien kasvattamiseksi. Esimerkiksi tuolloin yleisön suosiossa ollut koripallo alkoi jäädä jääkiekon jalkoihin.

Kummola toimi SM-liigan vetäjänä kaikkiaan12 vuotta ja tuon jakson aikana jääkiekko vakiinnutti valta-asemansa suomalaisten ykkösurheilulajina. Kiekkomylly alkoi tuottaa pelaajia myös maailman kentille entistä enemmän. NHL sai tähdistä kirkkaimman, Jari Kurrin, jonka hämmästyttävää uraa ovat kymmenet suomalaiskiekkoilijat nyt seuranneet.

- Kaikkien aikojen parhaista kiekkoilijoista puhuttaessa Jari Kurrin ja Teemu Selänteen nimet nousevat mieleen ensimmäisinä, Kummola sanoo. Selänne puolestaan rikkoi tulokaskautenaan kaikki pistepörssiennätykset ja ne ovat yhä voimassa. Nyt vielä 36-vuotiaanakin “Suomalainen Salama” latoo maaleja rajuun tahtiin Anaheimin paidassa.

Bill Clinton ja Al Gore vieraina

SM-liigan jälkeen Kalervo Kummolan mielenkiinto kohdistui televisioalalle ja hän perusti TV-tuotantoyhtön VIP-Visionin hyvän ystävänsä, ohjaaja Jarmo Porolan kanssa. Yhtiön läpimurto-ohjelma oli poltiittinen satiirisarja “Hyvät Herrat”, jota yli puoli Suomea tuijotti toistakymmentä vuotta. Vuonna 1999 Kummola (kok.) valittiin Pirkanmaan vaalipiiristä Suomen eduskuntaan toisella yrittämällään. Hänen työnsä myös Tampereen kunnallispolitiikassa on ollut tuloksekasta ja vuonna 2004 hänet valittiin Tampere Talon johtajaksi.

- Nyt kun Kokoomuksen rivit ovat olleet hieman hajallaan puoluesihteeriin kohdistuneiden rikosepäilyjen takia, ovat monet ottaneet yhteyttä ja pyytäneet että lähtisin ehdolle kevään 2007 vaaleihin, Kalervo Kummola kertoo. -Päätöstä asiasta en ole vielä tehnyt, sillä päivätyöni Tampere Talossa on mielenkiintoinen ja haastava. Kummolan vieraina tänä vuonna ovat olleet mm. presidentti Bill Clinton ja varapresidentti Al Gore.

Kummola houkutteli Harkimon mukaan

Kalervo Kummolan päivätyöt eivät ole estäneet hänen aktiviteettejaan suosikkiurheilunsa hyväksi. Kun Helsingin seudulle haluttiin kovempaa kiekkokilpailua, päätti hän ryhtyä auttamaan vaikeuksiin joutunutta Jokerit-joukkuetta. Kummola houkutteli mukaan suurta huomiota Suomen mediassa saaneen purjehtija Harry Harkimon ja miehet ostivat Jokereiden osake-enemmistön. Kiekkojohtajan logiikka oli selvä: jos Harkimo oli pystynyt hankkimaan miljoonien rahoituksen purjehdukselleen maailman ympäri, onnistuisi mieheltä varmaan kiekkorahoituksenkin hoitaminen. Jokerit nousi nopeasti Suomen parhaaksi ja kannattavimmaksi kiekkoseuraksi. Kummola tosin luopui itse osakkeistaan, sillä häntä tarvittiin nyt Suomen Jääkiekkoliiton tehtävissä. Vuonna 1991 hänet valittiin Jääkiekkoliiton varapuheenjohtajaksi ja 1997 hänestä tuli lopulta puheenjohtaja.

Vastikään Suomen jääkiekkomaajoukkueen uudeksi päävalmentajaksi valittiin kanadalainen Doug Shedden, joka valmensi viime vuonna Jokereiden pahinta kilpakumppania Helsingin IFK:ta. Kesällä Shedden siirtyi Harkimon omistaman Jokerit-joukkueen leipiin. Nyt kun kanadalainen valittiin myös maajoukkueen päävalmentajaksi, ovat pahat kielet heittäneet ilmoille ajatuksen “hyvä veli”-akselista Kummolan ja Harkimon kesken. Suomessa mediamyllytykseen joutunut Kummola ei paljon piittaa kirjoittelusta ja entisenä urheilukirjoittajana tyrmää väitteet tylysti. -Doug Shedden on hyvä valmentaja. Vuoden 2008 MM-kisat pelataan Vancouverissa pienessä kaukalossa ja kanadalainen valmentaja tietää kuinka niissä olosuhteissa pitää pelata, puheenjohtaja sanoo.

Suomalainen jääkiekko ei 1960-, 1970-, ja 1980-luvuilla koskaan ollut suuri menestystarina, vaan tappion karvasta kalkkia juotettiin sinivalkoisille arvoturnauksesta toiseen. Etenkin silloin kun pelattiin mitaleista. Pahin kanto kaskessa oli ja on yhä Ruotsi, jonka kiekkoilijat ovat aina viistäneet jäätä yhden potkun edellä. Vuonna 1994 Kalervo Kummolan idealamppu välkähti taas kerran: hankitaan Ruotsin paras kiekkovalmentaja Suomen maajoukkueen päävalmentajaksi!

Tuumasta toimeen ja pian kiekkomaailma ällistyi. Ruotsin maajoukkueen ex-valmentaja Curt “Curre” Lindström tarttui sinivalkoiseen peräsimeen ja tarinan loppu onkin sitten kaikille tuttu: Suomi voitti ensimmäisen ja tähän asti ainoan MM-kultansa vuonna 1995 Tukholman MM-kisoissa. Ruotsalaisten kunniaksi sävelletystä kappaleesta “Den glider in” tulikin suomalaishitti. Suomen ja koko MM-kisojen parhaan ketjun pelaajat Ville Peltonen (Florida)- Saku Koivu (Montreal)- Jere Lehtinen (Dallas) edustavat tälläkin hetkellä NHL:n parhaimmistoa.

Maailman kiekkoliigat tasoittuneet

Nyt vasta vähän yli kuusikymppisenä Kalervo Kummolalla on aihetta tarkastella myös menneitä vuosia, vaikka työtä jääkiekon parissa vielä riittää. – Itse peli on nopeutunut jatkuvasti. Välillä jopa niin ettei kiekko tahdo pysyä enää mukana. Tuntuu siltä, että taidon kehitys on jäänyt vauhdin jalkoihin, “Kale” piirtää. -Vaikka Suomi on pieni maa ja maailmalla pelaa yli sata suomalaiskiekkoilijaa ammattilaisena, uutta verta tulee kaukaloihin jatkuvasti. Nyt saavat nuoret pelaajat mahdollisuutensa. Minusta SM-liiga ei ole heikentynyt viime vuosina lainkaan. Päinvastoin. Maailman kiekkoliigat ovat kaiken kaikkiaan tasoittuneet vapaan pelaajavirran ansiosta, hän toteaa.

Juuri päättyneessä IIHF:n kokouksessa suunniteltiin tulevien kansainvälisten suurturnausten järjestelyitä. -Näyttää siltä, että keväällä 2007 Moskovassa pelattaviin MM-kisoihin ei ole tulossa kovinkaan paljon NHL-pelaajia. Muutenkin NHL haluaisi rajoittaa turnauksen kestoa ja otteluiden määrää, Kummola kertoo. Vuonna 2008 MM-turnaus pelataan Vancouverissa, jääkiekon emämaan Kanadan maaperällä ja sinne NHL:stä odotetaan oikein ryntäystä. -Tällä hetkellä on voittamassa kanta, jonka mukaan turnaus pelattaisiin kolmena neljän joukkueen lohkona. Voittajat ja paras kakkonen selviytyisivät sitten semifinaaleihin.