Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

syys 13, 2019

Avaruusinsinöörin innovaatio palomiesten turvana


Avauusinsinööri Tom Kuutti ideoi palomiehille viestintälaitteiston, joka kestää koviakin kuumuuksia.

Tiistaina 11. syyskuuta 2001 elämä Yhdysvalloissa muuttui. Al Qaidan johtajan Osama bin Ladenin lähettämät terroristit iskivät World Trade Centeriin New Yorkissa. Isku muutti myös tuolloin New Yorkiin matkalla olleen avaruusinsinööri Tom Kuutin elämän, mutta positiiviseen suuntaan. Hänen terrori-iskusta saamansa innovaation ansiosta satojen erilaisten katastrofien keskellä työskentelevien palomiesten työturvallisuus on parantunut ja lukematon määrä ihmishenkiä on säästynyt.

-Olimme ystäväni kanssa lentäneet Finnairin koneessa tunnin verran kun kapteeni ilmoitti, että palaamme takaisin Helsinkiin New Yorkiin juuri tehdyn terrori-iskun takia, Tom Kuutti, 65, muistelee. Iskun vakavuus ja tapahtuman yksityiskohdat alkoivat valjeta aerospace-insinöörin tutkinnon suorittaneelle Kuutille sen viiden päivän aikana, jonka lentoyhtiön matkustajat joutuivat viettämään Vantaan lentokentän hotellissa.

-Selvisi, että uhrien joukossa oli runsaasti auttamaan menneitä palomiehiä, jotka olivat edenneet jättimäisten WTC-rakennusten sisälle. Pääsyyksi palomiesten menehtymiseen paljastui, ettei heille saatu toimitetuksi tietoa ajoissa rakennusten romahdusvaarasta eikä käskyä poistua paikalta, Kuutti kertoo. Ongelma ja sen ratkaisu jäi vaivaamaan avaruusinsinöörin mieltä.

Päästyään kotiinsa West Palm Beachiin Floridaan Tom Kuutti pisti tuulemaan. Kuusi viikkoa WTC-iskusta hän oli perustanut yrityksen, jonka missiona oli kehittää palomiehille viestintälaitteisto joka kestäisi äärimmäistä kuumuutta. Hän keräsi joukon alan asiantuntijoita yhteen ja tuotekehitys alkoi. Lopputulos vastasi tavoitteita.

-Kehitimme ensiksikin maskin, joka kestää valtavia lämpötiloja. Maskin sisälle kehitimme tiedonantojärjestelmän, jonka avulla palopäällikkö voi komentaa yhden tai kaikki palomiehet kerralla pois vaaratilanteista, insinööri valaisee. Eräs käänteentekevistä innovaatoista oli myös happijärjestelmän seuranta kunkin palomiehen fyysisten ominaisuuksien mukaan.18 vuotta sitten World Trade Centeriin kohdistununeessa iskussa kuoli 2996 ihmistä, joista 343 oli New Yorkin kaupungin palomiehiä.

-Palomiehet ovat luonnollisesti elimistöltään eri kokoisia, mikä määrittelee heidän henkilökohtaisen hapenkulutuksensa. Kehitimme maskiin myös pienen seurantaikkunan (heads up display), joka kertoo jokaiselle erikseen paljonko operaatioaikaa on jäljellä joten happi ei pääse loppumaan yllättäen, Kuutti kertoo.

Paloturvalaitteiden valmistus käynnistettiin West Palm Beachissa innovaation saatua virallisen hyväksynnän. Pitkälle automatisoitu tehdas työllisti nelisenkymmentä henkilöä. Vuonna 2014 suuri valtakunnallinen yritys teki Tom Kuutille ostotarjouksen, mistä hän ei voinut kieltäytyä. Tähän päivään mennessä Kuutin innovaatio paloturvallisuuslaitteista on käytössä ympäri Yhdysvaltojen. Etenkin metsäpalojen vaivaamassa Kaliforniassa suuria kuumuuksia kestävät paloturvallisuuslaitteet ovat pelastaneet jo kymmenien palomiesten hengen.

Tänä päivänä yhteiskunnallisesti aktiivisen Tom Kuutin arkipäivät täyttää vapaaehtoistyö Lake Worthissa keväisin pidettävän amerikansuomalaisen MidnightSunFestival-juhlan parissa. Insinöörin kekseliäs pää ei ole jättänyt kuitenkaan miestä rauhaan. Nyt työn alla on käänteentekevä innovaatio terveydenhuollon alalla. Sydämen sähköiseen toimintaan liittyvä keksintö on toistaiseksi tuotekehityksen alla. Parinkymmenen hengen työryhmä vie eteenpäin projektia, josta tarkempia tietoja Kuutti ei voi paljastaa piakkoin matkaan lähtevien pantettihakemusten takia. Atlantaan perustetussa USA Medical Electronics-yrityksessä Kuutilla on mukana myös kaksi yhtiökumppania.

-Tältä projektilta odotan paljon, mutta paljon tehtävää on vielä edessä. Tuote lienee valmis parin vuoden sisällä, insinööri kertoo.

Tom Kuutti on herättänyt henkiin perinteisen MidnightSun-festivaalin, jota vietetään keväisin Lake Worth Beachin keskustassa Etelä-Floridassa. Kuvassa Tom Kuutin (oik.) kanssa NHL-tähti Aleksander Barkov ja CBS:n paikalliskanavan suosittu säämies Chris Farrel.

Etelä-Floridan amerikansuomalaisille Tom Kuutti tuli tutuksi 1990-luvulla, jolloin hän hoiti Suomen kunniakonsulin virkaa Lake Worthin kaupungissa. Hän osallistui aktiivisti myös paikallisten amerikansuomalaisten yhdistysten toimintaan alueen toisen ”suomalaislaishaalin” Kerhotalon puheenjohtajana. Aina 1950-luvulta lähtien kilpailu Suomi Taloa pyörittävän Turistiklubin ja vasemmistolaistaustaisen (workers club) Kerhotalon välillä oli ankara. Kuutti halusi tasapainottaa tilannetta ja ehdotti, että Kertotaloa hallinnoivan yhdistyksen nimeä muutettaisiin neurtraalimpaan suuntaan. Hänen ehdotuksensa hyväksyttiin ja nyt yhdistyksen nimi on American-Finnish Club.

Täydellistä suomea puhuva avaruusinsinööri on syntynyt Motrealissa suomalaislle vanhemmille, jotka olivat saapuneet Kanadaan juuri ennen hänen syntymäänsä. Isä toimi Montrealissa Yleisradion toimittajana seuraten tehtävässä legendaarista radiopersoonaa, Washingtoniin siirrettyä Jussi Himankaa.

-Kun työkomennus päättyyi, äiti ei halunnutkaan palata Suomeen. Isä haki paikkaa SAS-lentoyhtiön markkinointi- ja tiedotustehtäviin. Hänet hyväksyttiin ja hän teki lopulta elämäntyönsä SAS:n Pohjois-Amerikan johtajana, Tom Kuutti kertoo. Poika kävi peruskoulunsa ranskankielellä ja jatkoi opintojaan englanninkielisessä McDonald Collegessa. Kuutin perheessä isä ja äiti puhuivat lapsilleen pelkästään suomea, mikä selittää hänen hyvän suomentaitonsa. Myös hänen ystäväpiiriinsä kuului muutamia suomalaisperheiden lapsia.

-Tuohon aikaan Montrealissa asuvien suomalaisperheiden joukko oli pieni, mutta tiivis. Vierailtiin toistemme luona ja pidettiin yhtä. Rippikoulunkin kävin suomenkielellä, Kuutti muistelee. Perhevierailuilla kävivät usein sellaiset henkilöt kuin Jussi Himanka ja ”Jaakko-setä” Pöyry.

-Ehkä se, että isä oli lentoyhtiön palveluksessa sai minut kiinnostumaan lentämisestä ja avaruudesta, Tom Kuutti kertoo. Hän suoritti jo nuorena yksityisen lentolupakirjan. Omia pienkoneita hänellä on ollut kaksi. Myös meri kävi hänelle tutuksi, sillä isä opetti jo polvenkorkuista poikaansa purjehtimaan. Kouluaikoina hän kiinnostui myös eri urheilulajeista, eritoten painista, amerikkalaisesta jalkapallosta ja murtomaahiihdosta, joita hän harrasti myös kilpailumielessä. Kun jatko-opinnot olivat edessä, monitaitoinen nuorukainen joutui vaikean valinnan eteen.

-Minut hyväksyttiin sekä Minnesotan yliopistoon että Otaniemen tekniseen korkeakouluun. Valitsin lopulta Minnesotan, vaikka koen olevani isänmaallinen suomalainen, Kuutti naurahtaa. Hänen mukaansa suomalaisissa yliopistoissa ei voi opiskella sellaista oppiainetta kuin ”aerospace”, mikä sisältää sekä lentämiseen että avaruusteknolgiaan liittyviä aineita. Hänen innovatiivisuutensa sai tunnustusta jo yliopistoaikana, jolloin University of Minnesota palkitsi hänet ”Aerospace Design”-palkinnolla. Mieleen on jäänyt paitsi palkinto, myös sen ojentaja; legendaarinen astronautti Neil Armstrong, ensimmäinen ihminen kuun pinnalla.

-Henkilönä hänestä jäi minulle kuva aivan tavallisesta ihmisestä, jonka kanssa oli mukava jutella eri aiheista, avaruusinsinööri muistelee.

Tom Kuutti ei ole koskaan asunut Suomessa ja kantaa vain Kanadan passia. Yhdysvalloissa hän asuu ja työskentelee vihreällä kortilla. Suomalainen yhteiskunta on käynyt hänelle tutuksi kesäisillä lomamatkoilla. Hän kävi parisen vuotta sitten myös luennoimassa yrityselämästä Suomi-Amerikka Yhdistysten liiton vuosipäivillä Vaasassa.

- Mitä yrittämiseen tulee, minusta amerikkalainen vaihtoehto on  paras. Mitä vähemmän julkinen säätelee yrittämistä, sitä vähemmän se aiheuttaa esteitä talouskasvulle, hän sanoo. 

 

Teksti ja kuvat:

Mikko Koskinen

Lake Worth Beach, FL