Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

huhti 24, 2008

Lepokoti varautuu suuriin ikäluokkiin


Toimitusjohtaja Hanna McColough:n mukaan Lepokoti on muutosten edessä.

Toisen maailmansodan jälkeen syntyneet suuret ikäluokat ovat siirtymässä kovaa vauhtia eläkkeelle. Harvardin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan yli 65-vuotiaiden määrä USA:ssa tuplaantuu vuoteen 2030 mennessä. Samaa kehityskäyrää kulkee myös kymmenien tuhansien amerikansuomalaisten ikääntyminen. – Ellemme nyt kykene tekemään toimintaamme muutoksia, on suuri vaara ettemme enää tulevaisuudessa pysty vastaamaan asukkaidemme asumiseen ja hoitoon liittyviin haasteiseen, sanoo Finnish-American Rest Home Inc:n toimitusjohtaja Hanna McColough.

Floridan Lake Worthissa toimiva Lepokoti on Yhdysvaltojen suurin vapaaehtoistyönä perustettu amerikansuomalainen yritys, jonka seinien sisällä asuu ja työskentelee tänä päivänä lähes 300 ihmistä. Lepokoti on loistava esimerkki vuosikymmenten takaisesta vapaaehtoistyöstä ja siirtolaisten kekseliäisyydestä Etelä-Floridan suuressa suomalaisyhteistyössä.

Idea amerikansuomalaisesta lepokodista heräsi 1960-luvun loppuvuosina, jolloin paikkakunnan suomalaisväestä alkoi voimakkaasti kasvaa.Yhdistystoiminta virisi ja ensimmäiset lumilinnut lensivät Suomesta Floridan lämpöön Finnairin sinisin siivin. Nerokkaat alkuunpanijat ryhtyivät heti tuumasta toimeen ja ostivat suuren kanafarmin tontteineen päivineen. Farmi sijaitsi hyvien kulkuyhteyksien tuntumassa valtaväylä I95:n ja Lantana Roadin kulmassa. Lepokodille oli tuolloin sosiaalinen tilaus olemassa, sillä vuosikymmenten saatossa paikkakunnalle muuttanut New Yorkin rikkaita perheitä palvellut suomalainen palvelusväki alkoi ikääntyä ja jäädä pois työelämästä. Monet olivat perheettömiä eikä suuria säästöjäkään ollut kertynyt oman asunnon ostamiseksi. Vuonna 1971 toimintansa aloittanut Lepokoti tarjosi heille edellisen asumisratkaisun.

Etelä-Floridan paras lepokoti

Nyt tilanne on muuttunut. Voittoa tavoittelemattomana yrityksenä Finnish-American Rest Home Inc. tarjoaa edelleen edullisen asumisvaihtoehdon yli 60-vuotiaille amerikansuomalaisille. Kodissa vuosien mittaan asuneiden amerikansuomalaisten määrä nousee jo tuhansiin. Tänä päivänä Lake Worthin amerikansuomalainen Lepokodissa on tiettävästi Floridan edullisin ja hintalaatusuhteeltaan ylivoimaisesti paras.

Vuokra on hengeltä vain 1446 dollaria kuukaudessa (kahden hengen huoneessa) ja sisältää täyden ylöspidon. Mitä kodin siisteyteen, asumisen ja hoidon tasoon tulee, sitä arvostetaan laajasti koko Etelä-Floridan alueella.

- Ajat ovat kuitenkin muuttumassa ja meidän on muututtava sen mukana. Nyt on löydettävä uusia ratkaisuja moniin kysymyksiin, niin tilojemme kuin toimintammekin osalta. Suuret ikäluokat ovat pian ovellamme, toimitusjohtaja Hanna McCologh toteaa. 

“Vain ydinvoimaloita valvotaan terkemmin”

Vapaaehtoistyöllä syntynyt yritys on nyt ammattimaisesti johdettu lepokoti,

jonka toimintarajat on erittäin tarkasti laissa säädelty. Yhteiskunnan valvontaa on lisätty vuosi vuodelta.

- Lepokodissa ja Hoitokodissa tehdään kaikkiaan kahdeksan eri tason tarkastusta, jotkut kolmen kuukauden, toiset kahden vuoden välein. Joku onkin joskus todennut, että vain ydinvoimaloiden toiminta on USA:ssa tarkemmin valvottua kuin vanhainkotityö, Hanna McColough naurahtaa.

Viranomaisten piirissä Finnish-American Rest Homella on erityisen hyvä maine, sillä kaikki asiat on aina hoidettu asianmukaisesti. Suuria huomautuksia ei ole tullut, mutta McColoughin mukaan nyt varauduttava siihen, että asiat eivät välttämättä säily näin hamaan tulevaisuuteen.

- Jonain päivänä laki saattaa muuttua esimerkiksi siten, että neljän hengen hoitohuoneet kielletään. Mitä sitten tehdään? 

Uusi aita parantaa dementiasta kärsivien valvontaa

Aivoperäisiin tauteihin sairastuvien määrän veikataan kasvavan tulevaisuudessa merkittävästi.

- Suhteemme dementiasta kärsivien vanhusten hoitoon on selvitettävä. Viime vuosina olemme olemme joutuneet lähettämään mm. Alzheimerin taudista kärsiviä asukkaitamme toisiin hoitolaitoksiin, koska emme itse ole pystyneet heitä hoitamaan, McColough kertoo. Ellei parannuskeinoa löydetä, Alzheimer-potilaiden määrä USA:ssa tulee kasvamaan tulevaisuudessa räjähdysmäisesti. Tutkimusten mukaan tauti tulee vaivaamaan noin joka viidettä 75-84 vuotiasta ja joka toista yli 85-vuotiasta ihmisistä. Tällä hetkellä Lepokodin asukkaiden keski-ikä on lähellä 90 ikävuotta.

Lake Worthin Lepokdilla asiaan on McColoughin mukaan kuitenkin pian tulossa merkittävä parannus, sillä Lepokodin suuri tontti ja sen rakennukset on päätetty aidata yhteinäiseksi, helposti valvottavaksi alueeksi, jonne kulku ohjataan kahden pääoven kautta. - Aita tuo suuren helpotuksen huonomuistisuudesta kärsivien asukkaidemme valvontaan ja liikkumiseen. Asukkaat voivat ulkoilla aidan sisään jäävillä viheralueilla aivan vapaasti. 

Korjauskustannukset kasvavat jatkuvasti

Lähes 40 vuotta palvelleet rakennukset ovat pian itsekin tulossa eläkeikään. Hanna McColoughin mukaan jatkuvasti tehtävien korjausten kustannukset ovat jo sitä luokkaa, että uuden rakentaminen tulisi pitkällä aikajänteellä edullisemmaksi. Vuonna 2005 hoitokodin katon repinyt hurrikaani Wilma tarjosi siihen mahdollisuuden, mutta monien neuvotteluiden jälkeen rakennus päätettiin peruskorjata. Hoitokoti hohtaa nyt uutuuttaan sisältä ja päältä, mutta tilaratkaisut ovat entiset suurine hoitohuoneineen ja yhteisine saniteettitiloineen.

- Kunpa meillä silloin olisi piirustukset olleet valmiit. Tilanne olisi nyt toinen, McColough huokaa. Tällä hetkellä hoitokodin 60 vuodepaikasta on vain viisi vapaana, mikä on prosentuaalisesti yli alan keskiarvon. Hoitokoti ottaa Medicare- ja Medicaid-asukkaita ja se on avoin kaikille kansalaisille.

Lepokodin lisenssi on puolestaan myönnetty 150 asukkaalle, mutta siitä on jo kauan kun Lepokodissa asui100 amerikansuomalaista.

- Nykyisin juuri kukaan ei halua jakaa huonetta toisen kanssa vaan haluavat asua yksin, McColough sanoo. Lepokodilla on huoneita 86, mutta muutamat niistä ovat pariskuntien käytössä. Lepokodin asukkaiden määrä vaihtelee luonnollisen poistuman ja sesonkien mukaan. Tällä hetkellä asukkaita on noin 70 ja muutamia huoneita on vapaana.

- Ennen siirtolaiset olivat myös tottuneet yhden huoneen asuntoihin, nyt haluttaisiin pieniä asuntoja keittiöineen sekä olo-ja makuuhuoneineen. Huolimatta siitä että isot huoneemme ovat pinta-alaltaan suurempia kuin pikkuasunnot, Hanna McColough sanoo. Hänen mukaansa siirtymistä Lepokotiin hidastaa tällä hetkellä myös vaikea tilanne asuntomyyntimarkkinoilla.

-Tällä hetkellä asuntojen myynti on erittäin hidasta. Moni Lepokotiin haluava ei voi muuttaa meille ennenkuin on saanut oman asuntonsamyydyksi. Tilanne on tietysti valtakunnallinen. Mutta mitä Lepokodin käyttökapasiteettiin tulee, olemme uskoakseni keskiarvon yläpuolella. 

Hinnankorotukset ovat pian edessä

Lepokodin kehittämiseksi perustetussa toimikunnassa on mietitty ratkaisuja asukasmäärän ja samalla kannattavuuden kasvattamiseksi. Aika ajoin on putkahtanut esiin kysymys, hyväksytäänkö asukkaiksi myös muita kuin suomalaisjuuret omaavia henkilöitä. Myös skandinaavien hyväksymistä on väläytelty.

- Tällä hetkellä hallituksessa on vallalla kanta, että Lepokotiin hyväksytään vain suomalaisia. Tilanne heijastuu kuitenkin yrityksen kokonaistalouteen, sillä Lepokodin kiinteät kustannukset ovat korkeat ja kasvussa yleisen hintakehityksen johdosta. Koska Lepokoti ei tällä hetkellä täysin pysty kattamaan toimintakustannuksiaan, on sitä subventoitava Hoitokodin tuotoilla. Yrityksen omaan pääomaan, joka alkuvuosikymmeninä karttui pääasiassa edesmenneitten asukkaidemme lahjoituksista, emme voi juuri kajota sillä uutta on jossain vaiheessa pakko alkaa rakentaa.

- Urakka on suuri ja vaatii ammattitaitoa sekä kokemusta. Löytyykö yhteisöstämme tänä päivänä sellaista taitoa, uskallusta ja henkeä, kuten aikanaan kotimme perustajilta, toimitusjohtaja Hanna McColough kysyy.

Nopealla aikataululla ei peruskysymyksiin varmasti löydy ratkaisuja, mutta kello tikittää. Lepokodin toimiva johto on perinteisesti halunnut noudattaa perustajien ajatusta ja taata asukkailleen mahdollisimman edullinen asumismuoto. Nyt hinnankorotukset ovat kuitenkin väistämättä edessä.

- Hallituksessa on esitetty, että nostaisimme perushintaa kertaheitolla vastamaan kustannusten nousua. Siirtymäajan jälkeen (esim. 1.1.2009 lähtien) kuukausihinta olisi 1850 dollaria kuukaudessa. Hinta koskisi vain uusia asukkaita. Ne, jotka haluavat muuttaa Lepokotiimme tämän vuoden puoella, voisivat tehdä sen vielä vanhalla hinnalla. Nykyisten asukkaiden hintoja ei nostettaisi lainaakaan, Hanna McColough sanoo.

Päätös hinnankorotuksista tehtäneen vielä tämän kevään aikana.

Lake Worth, Florida
Amerikan Uutiset
Mikko Koskinen