Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

heinä 14, 2008

“Suomi-hengen merkeissä”


Presidentti Tarja Halonen osallistuu Duluthin FinnFest 2008-tapahtumaan.

Mitä yhteistä on 200 eri-ikäisellä viulistilla, Lauri Jacobin ja Marimekon muotia esittelevällä elegantilla näytöksellä, junakiertoajelulla upeissa maisemissa, järjestyksessään toisella DNA-kokouksella, mahtavalla Minnesota-orkesterin konsertilla Osmo Vänskän puikon tahdissa, golfkisalla, keskiyön viiden kilometrin juoksulla ja odotetulla Suomen presidentti Tarja Halosen vierailulla? Kun joukkoon lisätään vielä teologiapäivä, lukuisia alueellisia kiertoajeluita, tanhu-ja tangokurssit, herkullinen suomalainen keittiö, lähes 200 luentoa ja konserttia, ja naisjohtajien paneelikeskustelu, jää FinnFest2008:n tapahtumista vielä kertomatta paljon. Parhaiten suurjuhlan ohjelma selviääkin vierailemalla nettiosoitteessa www.finnfest2008.com.

Tapahtumat saman katon alla

Järjestyksessään 25. FinnFestiä vietetään 23.-27. heinäkuuta kauniin Superior-järven rannalla sijaitsevassa Duluthissa, MI. Muutamaa erillistilaisuutta lukuunottamatta koko tapahtuma pidetään upean Duluth Entertainment and Convention Centerin (DECC) katon alla. Pohjois-Minnesota toivottaa avosylin ja hymyssä suin kaikki amerikkalaiset ja suomalaiset vieraat tervetulleeksi tähän arvokkaita luennoitsijoita ja esitelmöitsijöitä sekä monipuolisia aktiviteetteja sisältävään tapahtumaan.

Juhlan pääteema “Sharing the Spirit of Finland” (Suomi-hengen merkeissä) viittaa neljään alateemaan: Suomen kulttuuriin, Suomen musiikkiin, naisten vaikutukseen Suomi-perinteessä sekä yhteyteen suomalaisen ja paikallisen intiaanikulttuurin Anishnaaben välillä. Teeman mukaisesti järjestäjät ovat halunneet ottaa huomioon ohjelmassa kaikki paikallisen yhteiskunnan väestöryhmät, ei pelkästään amerikansuomalaisia.

Perhe ja lapset pääosassa

Vaikka FinnFest2008 onkin sukupolvien välinen tapahtuma, sen keskipisteenä on perhe ja lapset. Alle 18-vuotiaat pääsevät tapahtumaan ilman pääsymaksua ja alle 25-vuotiaat opiskelijat saavat 50% alennuksen lippujen hinnasta. Aikuisten passi, joka sisältää lähes 200 konserttia ja luentoa, maksaa vain 75 dollaria. Tavan mukaan juhlassa on myös erikseen pääsylipun vaativia tapahtumia, koska tilakapasiteetti on rajoitettu.

Vapaa pääsy avajaisiin

FinnFest2008-tapahtuman juhlalliset avajaiset puheineen pidetään DECC:n auditoriossa keskiviikkona 23.7. klo 19. Avajaisten kohokohtina on mm. suomalaista musiikkia soittavan 200 viulistin esitys, Ojibwe-intiaanien ja amerikansuomalaisten esiintyjien näytökset ja suomalainen Veteli Boys-kuoron konsertti. Avajaisiin on vapaa pääsy.

Seuraavina päivinä ohjelma tarjoaa jokaiselle jotakin. Tunnetut puhujat ja esitelmöitsijät edustavat Suomen huippua; presidentti Tarja Halonen puhuu perjantaina aamupäivällä, juhlaesitelmöitsijöiden joukossa ovat mm. suurlähettiläs Pekka Lintu, pääkonsuli Osmo Lipponen, Finlandia Foundationin “Vuoden esitelmöitsijät” Susan Saarinen ja Mark Coir, tunnettu kirjailija ja suosittu maisema-arkkitehti Dr. Arnold R. Alanen, saamaleiskulttuurin edustaja Faith Fjeld, kansanvälisesti palkittu keittiömestari Beatrice Ojutkangas sekä kansainvälisesti tunnettu ja tunnustettu arkkitehti David Salmela.

Jokaiselle jotakin

FinnFest2008-tapahtuman luentoaiheet ovat monipuolisia ja mielenkiintoisia, kuten. “Finns and Fauna”, “Women Behind Bars”, “Italian Hall Disaster”, “Rya Rug; Finnish National Treasure”, “Evolution of Finnish and English in Northern Minnesota”, “Stubborn and Silent Finns with Sisu in Finnish-American Literature” ja “Everything you wanted to know about baking pulla”. Esitelmät pidetään tavan mukaan englanninkielisinä. Kuten tarkemmin ohjelmaan tutustuva voi huomata, jokaisena festivaalipäivänä jokaiselle tarjotaan jotakin.

Vaikka FinnFestin virallinen aloituspäivä on keskiviikko, voi paikkakuntaan tutustua osallistumalla eri kiertoajeluille. Maanantaina 21. heinäkuuta alkavat ajelut sisältävät mm. tutustumisen Minnesotan Iron Rangelle, matkan David Salmelan seurassa Superior-järven upealle pohjoisrannalle (North Shore Scenic Tour), matkan Saint Louisin piirikuntaan tunnetun kirjailijan ja historioitsijan Arnold Alasen johdolla, tutustumiset luoteis-Wisconsiniin ja St.Croix Avenue-kävelykadulle sekä linturetken päätöspäivänä sunnuntaina.

Teologia avauspäivän erikoisteema

Pysyvät näyttelyt sisältävät mm. sukuhistoriasalin, saamelaisleirin, sotanäyttelyn, käsityöhuoneen, suuren torin ja Mini-Salolampileirin lapsille ja perheille. FinnFestissä voi oppia myös tanhuamaan ja laulamaan kansanlauluja. Myös suomalaiseen nimipäiväperinteeseen pääsee tutustumaan, siitä pitävät huolen Juha-Matti Aronen ja Leena Yläneva.

Avajaispäivä keskiviikko on samalla myös teologiapäivä. Puhujina esiintyvät Dr. Risto Cantell (Suomen kirkko), pastori Pekka Palosaari (lähestyssaarnaaja Venäjän Karjalasta), Dr. Frederick Gaiser (Luther-seminaarin professori) ja Dr. Philip Johnson, Finlandia Universityn rehtori. “Naturally Finnish”-taidenäyttely pidetään Duluthin taideinsituutin tiloissa, Tweed Museum of Art esittelee puolestaan suomalaista tekstiilitaidetta (“Traditon and Innovation”), esillä eri gallerioissa on myös lukuisten amerikansuomalaisten taiteiljoiden töitä. DECC:ssä on varattuna myös huone Suomen kansallissoitinta kanteletta varten.

Musiikki täyttää illat

Iltaisinkaan ohjelma ei petä ketään. Tansseja on enemmän kuin yhdet ja musiikista pitävät huolen pohjoisvaltioiden tunnetuimmat amerikansuomalaiset musikantit: Ameriikan Poijjaat, Stromholm and Buswell (Finlandia Foundation Performe of the Year), Finn Hall Band, The Northern Stars, Band-O, Gonga Se Menne, The May Prachar Band, Heikki Perttu ja Hilkka Helena, Barry Pirkola, the Hoot Owls ja Hoedown.

Torstai-illan kohokohta on FinnFest2008-tapahtuman Gaala-konsertti, jossa esiintyy lukuisa joukko tunnettuja muusikkoja, laulajia ja soittajia. Muita erikseen pääsylipun vaativia tapahtumia ovat Minnesota Orchestran konsertti perjantai-iltana, Jazz Cabaret sekä lauantaina pidettävä konsertti “From Blues to Rock”. Launtaina juhlitaan FinnFestin 25. juhlavuotta erityisessä juhlabanketissa. Suomalaista lounasruokaa on tarjolla keskiviikosta perjantaihin (annokset on tilattava etukäteen).

Teatteriakaan ei ole unohdettu

Myös suomalainen näytelmäkulttuuri saa osansa. “Ole and Lena`s Wedding”-näytelmää esitetään koko viikon ajan Fitger`sissa. Kolmea yhden näytöksen näytelmää esitetään Douglas Cityssä torstai- ja perjantai-iltana, DECC:ssä esiintyvät puolestaan amerikansuomalaiset tutut siskokset “Nyt naura”-komediassa.

FinnFest -kahvia ja kävelykeppejä

Järjestäjät haluavat jäädä FinnFest-kävijöiden mieleen pidemmäksikin aikaa. Tapahtumaa varten on paahdettu erityinen FinnFest2008-kahvi, jota voi ostaa juhlapaikoilta mukaansa. Taidetoimikunnan vetäjä Marlene Wisuri on työryhmänsä kanssa ideoinut myös FinnFest-kävelykepit, jotka korostavat juhlan teemaa “Walking in the Spirit of Finland”. FinnFest näkyy myös Duluthin kaupungissa ja yliopistolla, joiden puistoihin on istutettu tuhansia sinivalkoisia kukkia.

FinnFest2008-festivaalin lopullinen ohjelma on nyt valmis, muusikot ja esiintyvjät kutsuttu ja ruoka tilattu. Enää puuttuu vain se, että sinä, hyvä amerikansuomalainen, tuot perheesi tänne Duluthiin juhlimaan kanssamme 23.-27. heinäkuuta. Lämpimästi tervetuloa FinnFestille 2008!

Jeanne Doty
FinnFest 2008
varapuheenjohtaja
(Vapaa käännös engl. tekstistä: M.Koskinen)