Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

loka 20, 2018

Suomi-USA ystävyyttä juhlitaan tänä vuonna


 
Suurlähettiläspariskunta vieraili myös Muotialan kartanossa. Kuvassa edessä Robert ja Suzy Pence sekä Muotialan kartano isäntäpariskunta Tomi ja Kirsi-Marja Muotiala. Takana Tampereen Suomi-Amerikka yhdistyksen hallituksen edustajia.
 

Vuosi 2018 on merkkivuosi monelle Suomen ja USA:n yhteiselle tapahtumalle.  Aivan ensimmäinen merkkitapahtuma kirjattiin vuonna 1638 eli 380 vuotta sitten kun ensimmäiset Värmlannin metsäsuomalaiset saapuivat uuteen maailmaaan ja perustivat Uusi Ruotsi siirtokunnan Delaware joen laaksoon. Yli 300 vuotta myöhemmin Jatkosodan vaikeissa oloissa tapahtui jotain ennenkuulumatonta. Suomen ja USAn ystävyystoiminnan virallistaminen lähti liikkeelle sodan vielä kestäessä ja aikana, jolloin Suomi vielä taisteli Yhdysvaltain kannalta katsoen ”väärällä puolella”. Tuolloinhan Suomi kamppaili omaa erillissotaansa USAn kanssa liittosuhteessa olevaa Neuvostoliittoa vastaan. Siinä tilanteessa 1943 Suomessa perustettiin kansalaisjärjestö Suomen ja USAn lähentämiseksi toisiinsa. 

Tämän tapahtuman 75-vuotismerkkipaalua juhlitaan tänä syksynä koko Suomessa. Pääjuhla pidettiin Helsingissä lokakuussa. Juhlaseminaari puolestaan Finnkino Kinopalatsissa ja juhlaillallinen Plaza Restaurantissa. Juhlien esiintyjälista oli nimekäs: Tuomas Enbuske, Elina Lepomäki; Paola Suhonen, Jaakko Laajava, Eino Grön ja monta muuta.

Suomi-Amerikka yhdistysten liitolla on tällä hetkellä isoimmilla paikkakunnilla 38 paikallisyhdistystä ja niissä yhteensä noin 5.000 jäsentä. Parhaimmillaan jäsenistöä oli kymmenkertainen määrä.

Tampereelle ystävyysyhdistys

Tampereelle vastaava ystävyysyhdistys perustettiin tasan 70 vuotta sitten.  Vuonna 1948 sota oli jo ohi mutta siitä huolimatta tuota aikakautta kutsuttiin ”vaaran vuosiksi”. Ystävyysseuroista vahvimmin eteni Suomi-Neuvostoliitto seura. Sotien jälkeen Tampere oli yksi sotakorvausteollisuuden keskuksista. Asuntopula oli tiukka.  Kaupungissa vallitsi säännöstely ja ruokakaupoissa käytiin ostokorttien kanssa. Tampereen väkiluku oli vielä alle 100.000 asukasta. Valoisampi vuosikymmen oli kuitenkin jo ovella. Tälläisenä aikana syntyi ja toteutui ajatus suomalais-amerikkalaisesta ystävyystoiminnasta myös Tampereella.

 Alkuvuosien toiminnassa vaihtelivat esitelmät, pakinat, matkakuvaukset ja musiikkiesitykset. Ajalle typillisä olivat myös elokuvaesitykset. Mukana olleet muistavat vielä miten filmikeloja vaihdettiin kesken esityksen. Suurlähettiläiden käynnit kaupungissa olivat aina merkkitapahtumia.

1950-luvun alkupuolella kaupungintalolla pidetyssä esitelmätilaisuudessa Yhdysvaltain YK-delegaation jäsen Mrs Edith Sampson puhui aiheesta ”Negro life in America”. Ainutlaatuinen oli myös Tampereen Työväen Teatterissa esitetty Aleksis Kiven Kihlaus, jonka näyttelijöinä toimivat USAn lähetystön virkailijat. Tampereen ystävyysyhdistys teki uraauurtavaa työtä järjestämällä 1960 ryhmämatkan Yhdysvaltoihin. Aamulehti ja Kansan lehti olivat lähettäneet valokuvaajat paikalle ikuistamaan ryhmän lähtöä Tampereen Keskustorilta Seutulan lentokentälle kahdella Väinö Paunu Oy:n bussilla. Lento Seven Seas tilauslehtioyhtiön koneella kesti 23 tuntia 30 minuuttia. Perillä USA:ssa tamperelaiset kiertelivät bussilla 11 osavaltiota.

 Neljät Amerikan Päivät

 Seitsemän vuosikymmenen aikana Tamperella on järjestetty neljät valtakunnalliset Amerikan päivät. Ensimmäiset pidettiin heti yhdistyksen perustamisen jälkeen 1949 Hotelli Tammerissa. Pääjuhla pidettiin kaupungintalolla, missä juhlpuheen piti vuorineuvos R. Erik Serlachius. Lausuntaa esitti Ella Eronen, joka oli juuri palannut Yhdysvaltoihin tekemältään kiertueelta. Tampereen molemmat isot teatterit olivat järjestäneet ohjelmistoonsa amerikkalaisia näytelmiä.

 Sisällöltään ja osallistujamäärältään mittavimmat Amerikan päivät Tampereella pidettiin 1968. Yliopiston juhlasalissa puheenvuoroja käyttivät mm. toimitusjohtaja Johan Nykopp ja Suomi-Amerikka yhdistysten liiton puheenjohtaja Jussi Saukkonen. USA:n suurlähetystön avustuksella päivien kunniavieraaksi ja pääpuhujaksi oli saatu entinen suurlähettiläs, tiedemies ja kirjailija George Frost Kennan, Henry Kissingerin edeltäjä USA:n ulkopolitiikan arkkitehtina. Amerikan päivien kaikkiin tilaisuuksiin viikonvaihteessa osallistui kaikkiaan 3.000 henkeä.

Tällä vuosituhannella Tampereella juhlistettiin Amerikka-ystävyyttä viimeksi 2002. Neljänsiä Amerikan päiviä juhlittiin helteisellä Tampereen Keskustorilla. Suomen ja USA:n liput liehuivat, Ilveksen ja Tapparan cheerleaderit heiluttivat vauhdikkaasti huiskiaan, kaupungin halki marssineessa paraatissa näkyi stetsoneita, bootseja ja sini-puna-valkoisiin asuihin sonnustautunutta iloista väkeä. Tuon ajankohdan Suomen suurlähettiläs Bonnie McElween-Hunter otti yleisönsä ”We need friends like you”. 

 Robert Pence vieraili Tampereella

-Edustan Yhdysvaltoja, joka on suuri Suomen ystävä, sanoi maan vastanimitetty Suomen suurlähettiläs Robert Pence Helsingin Sanomien haastattelussa. Lausumalla hän samalla ottaa etäisyyttä presidentti Trumpin puheisiin.

Suurlähettiläs on washingtonilainen kiinteistömiljonääri, joka palasi 1990-luvulla yliopistoon tekemään väitöskirjaa italialialaisrunoilija Dantesta. Sitä kautta hän tutustui roomalaisfilosofi Ciceron käsitykseen ystävyydestä. Ystävyysajattelu ohjaakin hänen toimintaansa suurlähettiläänä. Jo Cicero teki selväksi, että ystävyys on mahdollista vain tasa-arvoisten kesken.

Robert Pence yhdessä Suzy vaimonsa kanssa teki ensimmäisen Helsingin ulkopuolisen vierailun syyskuun puolivälissä Tampereelle. Pariskunta tapasi Tampereen kaupungin, Tampereen kauppakamarin ja Tampereen Suomi-Amerikka yhdistyksen johtoa sekä käytti puheenvuoron Tampereen kauppakamarin vientiseminaarissa. 

Teksti ja kuva:

Timo Toivonen

Tampere, Suomi