Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

marras 28, 2008

Suurlähettiläs Pekka Lintu vieraili Etelä-Floridassa


"Porin poijat". Suurlähettiläs Pekka Lintu ja taiteilija Eino Grön ovat molemmat kotoisin Porin Reposaarelta ja edustavat Suomea maailmalla mallikkaasti.

- Maailmaa koetteleva taloudellinen taantuma vaikuttaa myös Suomen ja Yhdysvaltain väliseen kauppaan. Kuinka paljon, se riippuu taantuman pituudesta ja syvyydestä. Jotkut arvioivat nousun alkavan vuodessa, pessimistiset veikkaavat siihen menevän 3-5 vuotta, totesi Palm Beachissa vieraillut Suomen suurlähettiläs Pekka Lintu paikallisen World Trade Centerin järjestämässä lounastilaisuudessa.

Keväällä kymmenen vuotta täyttävä WTC Palm Beach on isännöinyt aikaisemminkin vastaavanlaisia yhteistilaisuuksia suomalaisyritysten kanssa, joiden toivotaan etabloituvan yhä suuremmassa määrin trooppisesta ilmastosta nauttivan Palm Beachin piirikuntaan.

- Kun tarkastelee tämän pallonpuoliskon karttaa, huomaa että Etelä-Florida on paremminkin osa koillista Etelä-Amerikkaa  kuin USA:n etelää. Asumme itse asiassa Amerikoiden keskipisteessä, totesi WTC Palm Beachin toimitusjohtaja Al Zucaro tervetuliaispuheessaan. Vuonna 1970 perustettuun World Trade Center Associationiin (WTCA) kuuluu tänä päivänä 302 alajärjestöä, jotka toimivat yli 90 maassa. Jäsenyrityksiä on yli 750 000.

- Tapasin Lähi-Idän matkallani myös Helsingin WTC:n edustajia ja vaikutuin heidän toiminnastaan. WTC Helsinki omistaa oman kiinteistön keskellä kaupunkia, meille oma rakennus on vielä vain unelma, Zucaro kertoi.

Hänen mukaansa yrittäjän paperisota INS:n kanssa on pienentynyt viime aikoina suosituksi tulleen EB5-yrittäjäviisumin ansiosta.  -Nykyisin jo 500 000 dollarin sijoitus Floridan yritystoimintaan riittää työviisumin saantiin, myös INS-juristina toiminut Zucaro sanoo.

“Clean tec”  tulevaisuuden teollisuusala USA:ssa

Suurlähettiläs Pekka Linnun mukaan maailmassa maailman finanssipolitiikassa ollaan astumassa uuteen aikakauteen.

-Maailman suurimpien talousmaiden johtajat pitivät kokouksen New Yorkissa. Tuloksena oli seitsemän liuskaa päätöslauselmia. Nopeita muutoksia ei kuitenkaan ole nähtävissä, Lintu totesi.

Hänen mukaansa taantuman vaikutukset eivät vielä täysin näy Euroopassa. Suomen talouden hän totesi olevan vielä kunnossa ja ensi vuoden valtionbudjetti pysynee tasapainossa.

- Suomen valtionvarainministeri Jyrki Katainen muuten valittiin äsken Euroopan parhaaksi talousministeriksi, Lintu huomautti. Pankkikriisin hoitamisesta Suomella on myös kokemusta, sillä 1990-luvun alun laman aikana maan pankkijärjestelmä uhkasi kaatua. Pankkeja yhdisteltiin ja epävarmat luotot siirrettiin vartavasten perustetun “roskapankin” nimiin.

- Paketti toimi hyvin, vuodesta 1972 lähtien diplomaatin uralla ollut Lintu totesi.

Tällä hetkellä suomalaisyritykset työllistävät Yhdysvalloissa noin 40 000 henkilöä.

- Tulevaisuudessa lupaavin teollisuudenala lienee ns. “cleac tec”-teollisuus, missä Suomi on johtavia maita. Suomalaisten yritysten kiinnostus tehdä entistä enemmän yhteistyötä amerikkalaisten kanssa on suuri, suurlähettiläs huomautti.

Hänen mukaansa merkittävän väylän yhteistyölle tarjoaa amerikansuomalainen kauppakamaritoiminta. Vuonna 1948 perustettuun The Finnish American Chamber of Commerce- järjestöön kuuluu tällä hetkellä kahdeksan alayhdistystä, joista yksi toimii. Helsingissä,  The American Chamber of Commerce in Helsinki (AmChamFinland).

- Suurlähestystö tukee voimakkaasti kauppakamarien toimintaa. Suomalaisyrityksillä on paljon toimintaa myös täällä Etelä-Floridassa, joten tännekin voitaisiin perustaa amerikansuomalainen kauppakamari, suurlähettiläs viestitti lähes salintäyteiselle yrittäjäjoukolle.

Palm Beach, Florida

Amerikan Uutiset

Mikko Koskinen