Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

joulu 12, 2008

Ville Peltosen tehot nousevat Panthers-menestyksen mukana


Ville Peltonen on vihdoin pääsemässä pisteiden makuun NHL-jäilläkin. Shakinpelaajan tarkkuudella kiekkoa kentällä siirtelevä suomalainen saa entistä enemmän vastuuta Florida Panthersien paidassa.

Kun Suomi voitti historiansa ainoan jääkiekon MM-kullan vuonna 1995, raikui Tukholman Globen-halli riemukkaasti “Den Glider In!” (“Se lipuu sisään!”). Ruotsille etukäteen sävellettyn biisin piti kruunata ruotsalaisten maailmanmestaruus, mutta  Suomi voitti huikean finaalin lukemin 4-1. Ottelun sankari ja ylivoimaisesti paras pelaaja oli tuolloin vasta 22-vuotias Ville Peltonen, joka teki finaalissa peräti kolme maalia.

Vantaalaisen kiekkokoulun kasvatille povattiin loisteliasta uraa NHL-jäillä. Toisin kävi. Rahakaukaloiden parrasvaloihin nousivatkin MM-joukkueen ketjukaverit Saku Koivu ja Jere Lehtinen. Sakusta tuli sarjan menestyneimmän joukkueen Montreal Canadiensin ensimmäinen eurooppalainen kapteeni, Jere puolestaan kiilasi Dallas Starsin hyökkääjätähdistöön. Nyt 13 vuoden jälkeen Koivu ja Lehtinen ovat yhä tänä päivänä joukkueidensa tukipilareita.

Ville Peltosen kaksi ensimmäistä NHL-kautta (1995/96) kuluivat San Josen hai-paidassa ilman mainittavaa menestystä. Otteluita kertyi vain 20-30 kaudessa ja mies palasi Eurooppaan. Seuraava NHL-visiitti oli edessä vuoden kuluttua ja Ville kiekkoili kolme kautta Nashvillessä. Kunnon tehoihin ei älykkäästi pelaava suomalainen edelleenkään yltänyt, lukuunottamatta kautta 1999 jolloin hän keräsi 28 tehopistettä 79 ottelussa. Seuraava kausi muodostui taas rikkonaiseksi ja otteluita kertyi vain 23. Repivää ja raastavaa voimakiekkoa pelaava NHL ei näyttänyt sopivan pelin todelliselle taiturille (180 cm/76 kg). Vuosituhannen vaihteessa Peltonen matkusti perheineen takaisin Eurooppaan, Sveitsin ja Ruotsin hyväpalkkaisiin liigoihin.

NHL kutsui vielä kerran

Suomen maajoukkueen vakiokalustoon arvokisoissa jo 1990-luvun alusta lähtien kuulunut Peltonen menestyi kansainvälisillä jäillä erinomaisesti. Vuosien 1994 (Lillehammer) ja 1998 (Nagano) olympiapronssit kirkastuivat hopeaksi vuoden 2006 Torinon talvikisoissa, joissa Suomi todisti kuuluvansa maailman jääkiekkoilun huipulle.

Maajoukkueen kapteenin nauhaa kantaneelle Peltoselle avautui vielä 33-vuotiaana tilaisuus palata NHL-kaukaloon Florida Panthersin voimahahmon Olli Jokisen avustuksella. Nuori Panthers tarvitsi taitoa ja kokemusta ja floridalaisen kiekkoyleisön suosikiksi noussut Jokinen vakuutti joukkueen valmentajan Jacques Martinin maajoukkuekaverinsa taidoista.

Euroopassa korkealle arvostetun Peltosen arveltiin kärsineen taloudellisesti NHL-siirtonsa takia. – Euroopassa ei voi voittaa Stanley Cupia, Peltonen kuittasi paluunsa motiivit lakoonisesti. Heti alkuun pantteripaita tuntui sopivan Peltoselle paremmin kuin aikaisemmat NHL-asusteet. Kaudella 2006 Ville teki ennätyksensä 37 pistettä 72 ottelussa. Viime kausi kului loukkaantumisten merkeissä (56/20)ja mikä surkeinta,  Florida Panthersia ei edelleenkään nähty NHL:n pudotuspeleissä. Terveenä ollessaan Peltosen peli kuitenkin kulki ja mies osoitti olevansa joukkueelleen korvaamaton tekijä, etenkin erikoistilanteissa.

- Uudet säännöt sopivat hyvin pelityyliini. Nyt kun kaikki roikkumiset on säännöissä kielletty, jäällä menestyvät taitavat ja nopeat pelaajat, Ville totesi viime vuonna Amerikan Uutisille. NHL:stä poistettiin myös “kahden viivan paitsio” mikä avasi pelin nopeille vastaiskuille ja käänsi sarjan maaliluvut kasvuun.

Florida Panthers pesi kasvonsa

Pudotuspeleistä putoaminen seitsemännen kerran perätysten oli kuitenkin pettymys ja ratkaiseva isku Floridan organisaatiolle. Kasvojen pesun myötä valmentaja Jacques Martin siirrettiin kerrosta ylemmäksi toimitusjohtajan pallille ja joukkueen peräsimeen palkattiin rookie-coach Peter DeBoer, 40, New York Rangersin farmijoukkueesta Ontariosta.

Joukkueen kapteeni ja paras pistemies Olli Jokinen myytiin Phoenixiin ja vaihdossa saatiin kaksi kokenutta puolustajaa, Nick Boynton ja Keith Ballard. Jokisen myynti ei ollut monenkaan Pantteri-fanin mieleen mutta nyt joulun alla 2008 näyttää siltä, että Martinin veto oli onnistunut: Floridan Panthers on saanut pisteitä seitsemästä ottelusta perätysten ja on tiukasti kilpailemassa paikasta kevään play off-otteluihin..

- Nyt roolijaot ovat joukkueessa selkeät ja jokainen tietää tarkalleen, mitä tehdä kentällä, Ville Peltonen totesi Amerikan Uutisille Buffalon kaaduttua kotijäällä 2-1. Panthersin pitkä pisteputki nosti joukkueen viimeiseltä sijalta jo kolmanneksi omassa lohkossa ja tunnelmat joukkueessa ovat hyvät. Panttereiden nousun myötä myös Peltosen oma pistesarake alkoi kasvaa. Mutta mikä tärkeintä, Villen maalit ja syötöt ovat olleet voittojen kannalta ratkaisevia.

Martin povaa Villelle lisävuosia

Toimitusjohtaja Jacgues Martin on myös tyytyväinen joukkueen viimeaikaiseen kehitykseen.

- Nyt meillä on joukkueessa kasa kokeneita pakkeja, joiden henkilökemiat sopivat hyvin yhteen. Siinä ero viime vuosiin, perusteli Jaques Martin menestystä lehdellemme.

- Ville Peltonen on erinomainen pelaaja ja mikäli otteet jatkuvat tähän malliin, on hänelle vielä runsaasti pelivuosia edessä, Pantteri-pomo raotti tulevaisuuden verhoa. Martin viittaus kohdistui suomalaislaiturin neljässä perättäisessä ottelussa keräämään seitsemään tehopisteeseen. Etenkin Washingtonin voitto-ottelussa Villen tekemä maali on jäänyt Martinin mieleen.

- Se oli todellinen taidonnäyte. Harmi ettei ottelu – ja Peltosen maali – näkyneet televisiossa Floridassa, Panthers-pomo sanoo.

Peter DeBoer on reilu valmentaja

Ville Peltosen kausi käynnistyi hitaasti ja alkukauden parissakymmenestä matsista tuloksena oli vain kaksi pistettä. Miehellä itsellään on selkeä käsitys asiasta

- Uusi valmentaja ei tuntenut kunnolla pelaajiaan ja omat peliminuuttini jäivät vähiin alkukaudesta. Onneksi sain kuitenkin paljon aikaa alivoimapeleissä ja se oli omiaan nostamaan itseluottamusta. Harjoituskausikin ennen sarjaa meni erinomaisesti ja silloin sain alle paljon otteluita, Ville toteaa.

Kun seuraa Peltosen viiletystä jäällä, ei voi olla toteamatta miehen tekevän rajusti töitä jokaisen palkkataalansa eteen. Hän karvaa rajusti, riistää kiekkoja ja siirtelee pelivälinettä jäällä kuin shakkimestari konsanaan. Nuoriin pelaajiin verrattuna Villellä on yksi lyömätön etu puolellaan: hän ei tee kentällä mentaalivirheitä.

Nuorena valmentajana Peter DeBoer suhtautuu joukkueeseensa ennakkoluulottomasti, mikä auttanut miestä nopeasti havaitsemaan pelaajiensa vahvimmat puolet. Kaiken kokeneen ja nähneen Ville Peltosen kannalta tilanne on NHL-uralla uusi: nyt kaikki pelaajat ovat valmennusjohdolle kirjoittamattomia kortteja ja peliaika on itse ansaittava päivästä toiseen.

- DeBoer on reilu ja suora valmentaja. Hän suhtautuu jokaiseen pelaajaan samalla tavalla. Hän on tiukka ja vaatii pelaajilta paljon, Peltonen kiittelee. Myös ketjukaverit, tsekki Radek Dvorak ja Gregory Campbell saavat Villen tunnustuksen. – Etenkin Dvorak on nopea ja taitava, ja hänen kanssaan on helppo pelata.

Ylivoimapelaaminen antaa vielä odottaa

Joukkueen nykyinen pakkikalusto on myös Villen mieleen. -He tietävät täsmälleen mitä kentällä tehdään eivätkä panikoidu tiukoissakaan otteluissa. Ja hyökkäykset on helppo aloittaa kun kiekko tulee aina suoraan lapaan.

Panthersin alivoimapelaaminen on tällä kaudella parantunut entisestään. Peltonen on aina jäällä kun pelataan neljällä viittä vastaan. Me suomalaisfanit odotamme kuitenkin sitä hetkeä, jolloin valmennusjohto ymmärtää, että Suomen jääkiekkomaajoukkueen kapteenin peliäly ja taito riittää myös ylivoimapelaamiseen.

- Toivottavasti kauden aikana päästään siihenkin vaiheeseen, Ville naurahtaa, mutta ei ota asiasta sen kummempia paineita. Kaikesta päätelleen NHL-elämä hymyilee nyt 35-vuotiaalle kiekkotaiturille, jonka kuusihenkinen perheensä viihtyy erinomaisesti Floridan lämmössä.

Lake Worth, Florida

Amerikan Uutiset

Mikko Koskinen