Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

syys 30, 2017

Presidenttipari juhlisti FinnFest 2017-tapahtumaa Minneapolisissa


Presidentti Sauli Niinistö vihittiin Minnesotan yliopiston kunniatohtoriksi FinnFest 2017-tapahtuman yhteydessä. Kunniakirjan ojensivat hänelle yliopiston edustajat, professorit Dean E. Johnson ja John J. Coleman.

Yhdysvaltain perinteisimmässä suomalaisvaltiossa Minnesotassa pidetty FinnFest 2017 keräsi reilusti  yli 10 000 osanottajan joukon kymmeniin eri tilaisuuksiinsa. Suomalaisjuhlan keskipisteinä toimivat Minneapolisin keskustan Hilton-hotelli ja kadun toisella puolella sijaitseva Orchestra Hall, joka veti jokaisena neljänä tapahtumailtana noin 2000 kuulijaa. FinnFest 2017-tapahtuman odotetuimmat vieraat olivat Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja hänen puolisonsa Jenni Haukio. Juhlan pääteemana oli ”Yhdessä – Together”, mikä toistui usean juhlapuhujan tekstissä.

Toinen, vähintään samanarvoinen teema oli Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhla, mikä toi puheisiin Suomen historian itsenäisenä valtiona ja kansainvälisena toimijana tämän päivän turbulenttisessa maailmassa. Presidentti Niinistö korosti tervehdyksissään Minnesotan ja Suomen samankaltaisuutta, joka on havaittavissa mm. luonnossa, kulttuurissa, yrityselämässä ja urheilussa. Yllätys monelle vieraalle oli, että pelkästään Minneapolisin kaupungin alueella on kaikkiaan 600 järveä. 

Presidentti Niinistön puheet herättivät kiinnostusta paitsi paikallisessa mediassa, myös yrityselämän edustajien keskuudessa. Minnesota Economic Clubin järjestämä lounastilaisuus myytiin loppuun kun paikalle tuli 665 osanottajaa, mikä on ennätysmäärä yhdistyksen historiassa. Minnesotan yliopisto myönsi FinnFestin yhteydessä myös lakitieteen kunniatohtorin arvon Sauli Niinistölle. Avoin tilaisuus Orchestra Hallin auditoriossa keräsi varhain lauantaiaamuna 2200-paikkaisen salin lähes täyteen.   

FinnFest 2017:n avajaiset keräsivät Minneapolis Orchestrah Hallin lehterit täyteen. Musiikista vastasi Minnesotan yliopiston puhallinorkesteri Wind Ensemble ja juhlaa varten kasattu Suomi 100-kuoro.

Cocato on suomalaisiirtolaisten kehto

Neljännen kerran Minneapolisissa pidetty FinnFest-siirtolaisjuhla oli menestys. Se oli menestys huolimatta siitä, että varsinaisen lomakauden ulkopuolelle sijoitettu amerikansuomalaisjuhla ei kerännyt suuria siirtolaisjoukkoja Minnesotan ulkopuolelta. Se oli menestys siksi, että itse Minnesotan osavaltio on amerikansuomalaisuuden kehto, joka jo itsessään kuvastaa Amerikkaan muuttaneiden suomalaisten pitkää historiaa. Siksi FinnFestin yhteydessä pidettiin myös juhlallinen tilaisuus Minneapolisissa sijaitsevan Theodor Wirth-puistoon pystytetyn graniittisen siirtolaismonumentin äärellä. Monumentti, jonka sivuille on kaiverrettu Suomen ja Minnesotan kartat,  muistuttaa modernin amerikansiirtolaisuuden alkamisesta vuonna 1864, jolloin ensimmäiset suomalaiset saapuivat Minnesotan osavaltioon.

Suomalaissiirtolaisten ensimmäinen asuinalue sijaitsi Cocaton kaupungissa 50 mailin päässä Minneapolisista. FinnFest-vieraat pääsivät tutustumaan Cocatoon ja sen siirtolaishistoriaan bussimatkalla varsinaista juhlaa edeltävänä päivänä. Tällä hetkellä Minneapolisissa ja sen ympäristössä asuu runsaat 20 000 suomalaiset juuret omaavaa amerikkalaista.

Minnesota Economic Clubin lounastilaisuuden merkkihenkilöitä. Keskellä presidentti Sauli Niinistö ja suurlähettiläs Kirsti Kauppi, äärimmäisinä oikealla NHL-tähdet Mikko Koivu ja Mikael Granlund, jotka ojensivat presidentille joukkueensa Minnesota Wildin pelipaidan.

FinnFest 2017:n ohjelma koostui perinteiseen tapaan tietopohjaisista, laajasti eri siirtolaisuuden aihepiirejä käsittelevistä luennoista ja kulttuurellisista yleisötapahtumista, joiden aiheina olivat mm. musiikki, kirjallisuus, näyttämötaide ja kädentaidot. Tapahtumaan oli luonnollisesti sijoitettu myös perinteinen Tori, joka oli rakennettu Orchestra Hallin takapihalla sijaitsevalle aukiolle. Parisentuhatta kävijää kävi kirjoittamassa nimensä Torilla olleeseen 100- vuotiaalle Suomelle osoitettuun onnittelukorttiin. 

Presidentti Sauli Niinistö puolisoineen juhlan keskipisteessä

Suurimman huomion FinnFestissä sai luonnollisesti juhlaa läsnäolollaan kunnioittanut Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö puolisonsa Jenni Haukion kanssa. Presidentti puhui festivaalin aikana Minnesotan yritysmaailman edustajille lounastilaisuudessa, amerikansuomalaisille FinnFestin avajaisissa, osavaltion kulttuuriyleisölle Minnesota Orchestran konsertissa sekä tiedeyhteisölle Minnesota Universityn myöntämän lakitieteen kunniatohtorin arvon promootiotilaisuudessa.

Kansainvälisillä markkinoilla erinomaisesti menestyvää metsäkoneyhtiö PonsseUSA:ta edustivat Minneapolisissa toimitusjohtaja Pekka Ruuskanen (oik.) ja Reijo Huttunen.

-Suomen itsenäisyys ja maan vakaus on aina perustunut oikeusvaltion periaatteeseen ja demokratiaan. Myös ihmisoikeuksia on kunnioitettava. Jos oikeutta ei ole jokaisella, sitä ei ole kenelläkään, presidentti Niinistö sanoi promootiotilaisuuden tervehdyspuheessaan. Hän totesi, että Suomessa on sananvapaus vallinnut jo 250 vuotta, aina Ruotsinvallan ajoista lähtien. Presidentti muistutti myös, että Suomi oli ensimmäinen maa joka myönsi naisille äänioikeuden, vuonna 1906.

Sauli Niinistö on aikaisemmin toiminut mm. Suomen oikeusministerinä sekä eduskunnan puhemiehenä. Tasavallan presidentiksi hänet valittiin 2011. Tulevan kunniatohtorin esitteli tilaisuudessa Minnesotan yliopiston rehtori Eric W. Kaler.

Presidentti lähetti tervehdyksensä myös amerikansuomalaisen Lepokodin asukkaille ja henkilökunnalle Lake Worthiin. Terveiset otti vastaan ex-lepokodinjohtaja Pirjo-Leena Koskinen.

”Suomalaisilla on erinomainen musiikkikorva”

Yksi FinnFestin merkkitapahtumista oli perjantai-illan konsertti Minneapolisin Orchestra Hallilla. Vuodesta 2003 lähtien Minnesotan orkesteria on johtanut kapellimestari Osmo Vänskä, josta on tullut yksi kaupungin – ja osavaltionkin –  arvostetuimmista kulttuurihenkilöistä. Ennen konsertin alkua presidentti  Niinistö piti yleisölle puheen, jossa hän kiitti minnesotalaisia vieraanvaraisuudesta ja juhlan järjestämisestä. Kyseessä oli presidentin ensimmäinen vierailu Minnesotaan, jossa asuu paljon suomalaissiirtolaisten jälkeläisiä.

– Minulle kerrottiin tänne tullessani, että saatan löytää täältä pienen Suomen. Mutta minusta se vaikuttaa vähän isommalta, Niinistö lausahti humoristisesti. Presidentti muistutti musiikin olevan tärkeä osa suomalaisten elämää.

– Monet teistä tietävät, etteivät suomalaiset ole kovin puheliaita. Mutta heillä on erinomainen musiikkikorva, hän heitti. Presidentti sanoi suomalaisten elämän kiteytyvän usein kolmeen s-kirjaimeen: sisuun, saunaan ja Sibeliukseen. Kansallissäveltäjä Jean Sibeliuksen lisäksi konsertissa kuultiin Kalevi Ahoa ja Jaakko Kuusistoa.  

Finlandia Foundation Nationalin hallitus kokoontui FinnFest 2017-tapahtuman yhteydessä. Kuvassa vasemmalta: Anne-Mari Paster, presidentinkanslian kansliapäällikkö Teemu Tanner, Anita Smiley, David Wagner, Hanna Wagner, Teuvo Pulkkinen, FFN:n presidentti Ossi Rahkonen, Jaqueline Harjula ja Karin Rahkonen.,

FinnFestUSAn järjestämän siirtolaisjuhlan taustalla oli myös lukuisa joukko paikallisia yrityksiä ja yhteisöjä, mikä on omiaan lujittamaan myös nyky-Suomen ja Minnesotan keskinäistä yhteistyötä. Asian totesi myös presidentti Niinistö vieraillessaan kotikaupunkinsa Salon sisarkaupungissa St.Anthonyssa. FinnFestUSA:n pitkäaikaisen puheenjohtajan K. Marianne Wargelinin mukaan FinnFest-juhla järjestetään tulevaisuudessa vain joka toinen vuosi Yhdysvalloissa. Välivuosina juhlaa vietetään Suomessa ja ensi kesänä isäntänä tulee toimimaan Tampere.

Presidentti Niinistö antoi tunnustuksensa myös 85-vuotiaalle Amerikan Uutiset-lehdelle.

-Lehdessä on runsaasti erinomaisia artikkeleita ja monipuolisesti uutisia, hän  totesi Amerikan Uutisten päätoimittajalle Minnesota Economic Clubin lounatilaisuuden jälkeen pidetyssä lehdistötilaisuudessa. Hän lähetti myös tervehdyksensä Lake Worthin Lepokodin asukkaille ja henkilökunnalle.      

Teksti ja kuvat:

Mikko Koskinen,

Minneapolis, MN