Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

helmi 2, 2017

Pääkirjoitus: Kaksi ja puoli minuuttia maailmanloppuun


Tiedemiehet Lawrence M. Krauss ja Thomas Pickering varoittavat maailman olevan lähellä ydinasesotaa Donald Trumpin astuttua valtaan Yhdysvalloissa. Bulletin of Atomic Scientists on seurannut maailmanlopun kellon (Doomsday Clock) viisareita vuodesta 1947 lähtien.
-Maailma on sekaisin, sanoi Yhdysvaltain 45. presidentti Donald Trump oltuaan viikon uudessa virassaan. Trump oli oikeassa. Kun Raamatun mukaan Jumalalta meni seitsemän päivää maailman luomiseen, Trumpilta kesti vain kolme päivää sekoittaa ihmiskunnan asiat ja täyttää maailma pelolla. Trumpin astuttua valtaan kansainvälisen politiikan tilaa analysoivien tiedemiesten kehittämän ”Maailmanlopun Kellon” viisarit siirtyivät osoittamaan kahta ja puolta minuuttia vaille maailmanloppua. Vielä edellisen presidentin aikana maailmanloppua ennakoiva kello antoi ihmiskunnalle kuvaannollista elinaikaa 17 minuuttia.


Vain kerran ovat vuodesta 1947 lähtien käyneen Doomsday Clockin viisarit osoittaneet ihmiskunnan tuhon olevan lähempänä kuin nyt. Tämä tapahtui vuonna 1953 kun Yhdysvallat teki ensimmäisen vetypommikokeensa. Tuolloin ydinaseajan alkamisen yhteydessä Chicagon yliopiston seinälle ripustetun kellon viisari osoitti kahta minuuttia vaille maailmanloppua. Tänä päivänä kriisin aiheuttaja on Yhdysvaltain ydinasekoodien siirtyminen henkisesti epävakaalle Donald Trumpille.

Suomalaisen veteraanipsykiatri Claes Andersson diagnosoi viikonloppuna Trumpin olevan sairas ja hoitaneensa useita samasta taudista kärsineitä ihmisiä 30 vuotisen työuransa aikana. Psykiatrin mukaan Trump on  psykopaatti ja narsisti, joka ei tunne empatiaa kanssaihmisiä kohtaan eikä kykene ottamaan vastuuta tekemisistään.

Kukaan ei voi olla eri mieltä siitä, että maailma olisi parempi paikka ilman onnettomaan asemaan joutuneita pakolaisia. Tai että suvereenin valtion laiton rajaylitys ei olisi rikos, jolla on juridiset seuraamuksensa. Kysymys on tavasta, kuinka yhteiskunnan asioita hoidetaan. Ennen vaaleja Trump julisti olevansa huipputason neuvottelija, mutta jo ensimmäinen viikko vallankahvassa todistaa muusta. Presidentin kansliasta lähtenyt valtamääräysten lukumäärä on ennennäkemätön ja osoittaa, ettei Trump neuvottele. Hän määrää.

Trump moukaroi ensi töikseen maan sisä- ja ulkopoliittiset rakenteet sekä käytännöt, joiden luomiseen aikaisemmilta presidenteiltä –  republikaanisilta ja demokraattisilta – oli kulunut vuosikymmeniä. Kansojen historiassa vastaavanlaisia järistyksiä on toki tapahtunut ennenkin. Nimet Napoleon, Stalin ja Hitler ovat syöpyneet lähtemättömästi ihmiskunnan kollektiiviseen muistiin. Trumpin pyrkimys näiden historiallisten suuruudenhullujen rinnalle näyttää nyt todelliselta. Mikäli Trump onnistuu tavoitteessaan, Doomsday Clock lyö lopulta keskiyön merkiksi. Paradoksaalista toki, maapallon pinnalla ei ole enää yhtään ihmistä todistamassa tapahtumaa.

Yksi Trumpin viikonlopun mahtimääräyksistä kieltää seitsemän muslimimaan 280 miljoonan asukkaan saapumisen Yhdysvaltoihin. Maan lentokentät ovat nyt sekasorron vallassa, koska maahanmuuttoviranomaiset ja rajavartiat eivät saaneet etukäteen toimintaohjeita. Matkustuskiellon tavoitteena ei voi olla maan turvallisuuden lisääminen. Tilastot kertovat että matkapannaan joutuneiden maiden siirtolaiset eivät ole riistäneet yhdenkään amerikkalaisen henkeä Yhdysvalloissa vuosien 1975-2015 välillä.

Maailman suurimpien muslimimaiden Saudi-Arabian, Turkin, Egyptin, Indonesian ja Pakistanin asukkaat voivat kuitenkin yhä saapua  vapaasti Yhdysvaltoihin. Näiden maiden passeilla matkustaneet ovat murhanneet Yhdysvalloissa vuosien 1975-2015 välisenä aikana noin 3000 amerikkalaista. Matkustuskiellossa ei ole yhtään sellaista muslimimaata, jossa sijaitsee Trump-hotelli.

Paitsi että Trump on nyt syyllistänyt kaikki maailman muslimit terroristiepäiltyinä, totalitäärinen matkustuskielto – väliaikaisenakin – tulkitaan islamilaisissa maissa sodanjulistuksena. Tämän terroristijärjestöt Al-Qaida ja Isis hyödyntävät rekrytoinnissaan välittömästi. Tämä alentaa turvallisuutta myös Yhdysvalloissa. Trump on samalla vaikeuttanut myös amerikkalaismatkustajien asemaa. Nyt he joutuvat liikkumaan maailmalle henkensä kaupalla, sillä jokainen USA:n passia kantava on terroristeille tuhottava kohde.

Maailmansodasta lähtien arkkivihollisina toisiaan pitäneet Yhdysvallat ja Venäjä ovat nyt samankaltaisia valtioita. Kumpaakin maata johtaa taloudellista valtaa pitävä ääririkkaiden eli oligarkkien koalitio, jonka päätavoitteena on kansan kontrollointi ja vallan säilyttäminen omissa käsissä omien etujen turvaamiseksi. Keulakuvana kummassakin maassa toimii yksinvaltiaan elein esiintyvä presidentti, joka pyrkii riistämään kansalta sen suurimman yhteiskunnallisen vaikutuskeinon – sananvapauden.

–Media on hallituksemme pahin vastustaja, Trump totesi viikonloppuna. Jumala  maailmaa varjelkoon.