Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

maalis 31, 2009

Rumpali Mika Fineo keikkaili Irakissa amerikkalaissotilaille


Amerikan Uutisten avustajan Esa Hakalan tyttärenpoika Mika Fineo on kansainvälisesti arvostettu rock-rumpali.

-Pommihyökkäys pakotti bändin jäsenet hakemaan suojaa bunkkerista.

Suomalais-amerikkalainen muusikko Mika Fineo, 27, on maailmankansalainen, jossa yhdistyvät italialais-amerikkalaisen isän tummat piirteet ja suomalaisen äidin perintönä rauhallisuus tukalissakin tilanteissa. Mika palasi vastikään Irakista, jossa keikkaili bändinsä, industrial rockia soittavan Filterin kanssa. Yhtye esiintyi kolmessa tukikohdasssa Kuwaitissa ja Irakissa. Kirkukissa bändin jäsenet kokivat kauhun hetkiä, kun heidän tukikohtaansa vastaan tehtiin pommihyökkäys.

Ensinäkemältä Mika Fineosta ei uskoisi, että mies on puoliksi suomalainen. Italialais-amerikkalaisen isän puolelta perityt tummat piirteet dominoivat komean nuorenmiehen ulkonäköä. Mika ei myöskään puhu suomen kieltä kuin pari sanaa.

-Vain sanoja, joita minun ei kuulunut oppia, sekä perussanontoja, kuten mitä kuuluu. Mika nauraa. Hänen isänsä Steven Fineo on muusikko ja Lahdesta kotoisin oleva äiti Hannele Hakala matkatoimistovirkailija. Mika kasvoi Etelä-Floridan Pompano Beachilla. Musiikki tuli Mikalle isältä luonnostaan verenperintönä. Hän sanoo soittaneensa eri instrumentteja koko ikänsä. Hän soitti rumpuja floridalaisessa Waking Season -bändissä. Kolme vuotta sitten Mika muutti Los Angelesiin kokeilemaan siipiään. Hän esiintyi mm. hip hop -artisti Snoop Doggin kanssa. Sen jälkeen mies pestattiin industrial rockia soittavan, nelijäsenisen Filterin rumpaliksi. Mika on keikkaillut bändin kanssa nyt kaksi vuotta. Elämänsä erikoisimmalle kiertueelle Mika pääsi, kun Stars and Stripes -organisaatio kutsui bändin soittamaan helmikuussa Kuwaitiin ja Irakiin. Matka alkoi normaalisti Unitedin reittilennolla Washington DC:stä Kuwait Cityyn. Bändi vietti kolme päivää Kuwaitissa esiintyen Buehringin tukikohdassa. Mutta sen jälkeisiä tapahtumia ei moni keikkaileva artisti ole koskaan kokenut. Bändin jäsenet, roudarit ja sotilashenkilökunta lensivät Irakiin Yhdysvaltain puolustusvoimien joukkojenkuljetuskoneella.

-Se on periaatteessa rahtikone, joka näyttää sisältä vankilalta. Siellä istutaan penkillä turvakahvasta kiinni pitäen sotilaiden kanssa, joilla on konepistoolit olalla. Joka puolella näkee kaikenlaisia johtoja ja vaijereita. Koneen takaosassa on rahtitila, jossa soittimemme, konserttivarusteemme ja matkalaukkumme matkasivat paaleissa. Lennot lähtivät aina silloin, kun sotilaat ovat valmiita. Se saattoi olla joko aamuneljältä tai iltaseitsemältä. Meille annettiin kulloinkin neljän tunnin varoitusaika. Kyseessä oli ikään kuin puolustusvoimien oma joukkoliikennesysteemi, Mika selittää. Ensimmäinen etappi oli Kirkukin kaupunki Pohjois-Irakissa. Siellä lentokentän virkaa toimitti kiitorata keskellä autiomaata.

-Laskeutumispaikkamme näytti maantieltä aavikon keskellä. Pääsimme ohjaamoon videoimaan ja ottamaan kuvia. Kentän ympärillä oli yksinkertaisia telttoja ja trailereita. Maasto oli karua soramaata, jossa ei näyttänyt kasvavan paljon mitään. Harmaan tiilimuurin ympäröimä sotilastukikohta koostui ilmastoinnilla varustetuista matkailuvaunuista ja teltoista. Linnakkeen sydän oli suuri metallirakenteinen kanttiini, johon mahtui tuhansia sotilaita kerrallaan.

Illan tullen Filter alkoi soittaa. Yleisönä oli pari tuhatta sotilasta, lähes yhtä paljon naisia kuin miehiä, kaikki maastoasuissa ja täydessä sotavarustuksessa. Bändi oli juuri saanut heitettyä viimeisen biisinsä, kun hälytyssireelit alkoivat soida. Rock-yhtyeen värivalot ja kovaääninen musiikki olivat houkuttaneet tukikohdan ulkopuolelle kutsumattomia vieraita.

-Olimme hyökkäyksen sattuessa menossa tapaamaan joukkoja, jakamaan nimikirjoituksia ja ottamaan kuvia. Sireenien ulvahtaessa päälle meidät komennettiin bunkkeriin suojaan. Istuimme siellä sitten puolisen tuntia. Sillä välin sotilaat haravoivat tukikohtaa, etsien räjähdettä. Pommi ei koskaan räjähtänyt, eikä sitä löytynyt. Kun vaara oli ohi, jatkoimme seuraavat puolitoista tuntia tapaamista joukkojen kanssa aivan kuin mitään ei olisi tapahtunut, Mika sanoo kohauttaen olkapäitään. Pelko ei siinä vaiheessa edes juolahtanut mieleen.

-Ei oikeastaan pelottanut, sillä meitä oli valmistettu tähän. Niinpä olin koko ajan odottanut pommi-iskua. Sen jälkeen sitä tunsi jotenkin itsensä voittamattomaksi. Tunne kesti koko kahdeksan päivän mittaisen kiertueen ajan.

Turnee jatkui rauhallisemmissa merkeissä. Kuljetuskone teki lyhyen välilaskun Bagdadiin, jolloin Mika pääsi ensi kertaa näkemään Irakin pääkaupungin ilmasta käsin.

-Laskeuduimme sinne parinkymmenen minuutin ajaksi. Kaupunki näytti aika ankealta. Joka puolella oli öljylähteitä, siis ihan öljyä taivasalla. Varmaankin niitä lähteitä jotkut siellä vartioivat. Kaikki rakennukset olivat hiekan värisiä. Keskellä kaikkea tätä rumuutta lentokentän vieressä oli yksi Saddamin palatseista. Se erottui selvästi muista rakennuksista, Mika kuvailee. Kiertue jatkui vielä Sunni-kolmiossa sijaitsevaan suureen Baladin lentotukikohtaan. Kaiken karuuden ja koettelemusten jälkeen Balad näytti paratiisilta uima-altaineen ja elokuvateattereineen. Filterin piti esiintyä vielä kahdessa muussa tukikohdassa, mutta hiekkamyrsky esti aikeet. Mika ehti levähtää hetken kotonaan Los Angelesissa, jossa häntä odotti make-up taiteilijana työskentelevä Christina-vaimo. Pari on ollut naimisissa vuoden. Fineon kevät kuluu keikkaillessa Euroopassa Filterin kanssa. Tällä kertaa hän ei ikäväkseen pääse käymään Suomessa. Viime reissusta onkin ehtinyt vierähtää jo 12 vuotta. Tuolloin Mika pääsi käymään suvun kotisijoilla Ilmajoella ja Vaasassa. Mika sai juuri Suomen kansalaisuuden, eli hän on Yhdysvaltain ja Suomen kaksoiskansalainen. Tulevaisuuden tavoitteenaan hänellä on kehittyä muusikon urallaan.

-Nautin työstäni ja haluan jatkaa musiikin parissa keikkaillen eri bändien kanssa. Olisin myös kiinnostunut asumaan jonkin aikaa Euroopassa, ehkä Englannissa ja tutustumaan Suomeen paremmin, muusikko suunnittelee.

Los Angeles, Kalifornia

Amerikan Uutiset

Tomi Hinkkanen