Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

marras 14, 2016

Lake Worthin suomalainen kauppakamari avaa kansainvälisiä yhteyksiä


Puheenjohtaja Esa Jokela (oik.) ojensi kunniaplakaatit kauppakamrin perustajajäsenille Ari Winterille ja Peter Mäkilälle keilailuillassa.
Floridan amerikansuomalainen kauppakamari, Finnish-American Chamber of Commerce Florida Chapter (FACC Florida) aloittaa seitsemännen toimintakautensa positiivissa tunnelmissa. Puheenjohtaja Esa Jokela on tyytyväinen yhdistyksen jäsenilleen tarjoamaan ohjelmaan.

-Jäsenyrityksemme hyötyvät tänä päivänä toiminnastamme paljon, Jokela toteaa. FACC Floridalla on tällä hetkellä jäseniä kuutisenkymmentä, joista vähän yli puolet on suomalaistaustaisia.

Amerikansuomalaisella yritystoiminnalla on lähes satavuotiset perinteet Etelä-Floridassa, sillä suomalaisia pienyrityksiä alueella on toiminut niin kauan kuin suomalaiset ovat aluetta asuttaneet. Suurten siirtolaisvuosien (1910-1930) vaikutukset näkyivät aikoinaan myös Floridassa. Suomalaiset muuttivat asumaan aurinkovaltioon kasvavin joukoin. ”Finntowneja” syntyi aluksi Pohjois-Floridaan, josta suomalaiset pikkuhiljaa muuttivat kohti valtion eteläosaa. Myös yhdistystoiminta virisi siirtolaisten keskuudessa ja Palm Beachin piirikunnan alueella perustettiin ensimmäiset ”finnihaalit” heti viime vuosisadan puolivälin jälkeen.

Samoihin aikoihin alkoivat myös alueella toimineet suomalaisyritykset järjestäytyä, sillä amerikkalainen yritystoiminta poikkesi suuresti suomalaisesta. Lake Worth/Lantana-alueelle perustettiin  suomalainen kauppakamari, jonka 1960- ja 70-luvuilla pidetyistä kokouksista tehdyt pöytäkirjat kertovat aktiivisesta toiminnasta ja tiiviistä yhteydenpidosta alueen suomalaisyritysten kesken. Suomalaiset olivat tuolloin alueen suurin etninen ryhmä.

-Viime vuosina on kerrottu, että Palm Beachin piirikunnassa asuisi yhä noin 10 000 suomalaista syntyperää olevaa asukasta. Mihin luku perustuu, siitä liikkuu erilaisia tietoja. Suomalaistaustaisia yrittäjiä ja yrityksiä alueella toimii kuitenkin yhä useita kymmeniä.  Meidän on myös tänä päivänä helpompi toimia, kun takana on ryhmän tuki, toteaa toista vuottaan puheenjohtajana toimiva Esa Jokela.

FACC Florida on kauppakamaritoiminnan periaatteen mukaisesti itsenäinen yhdistys, joka tekee yhteistyötä paikallisten ja kansainvälisten kauppakamareiden kanssa. Yhdistyksellä on jäseniä kuutisenkymmentä, joista  runsaat puolet on suomalaistaustaisia. FACC:n jäsenistöön kuuluu useita eri kansallisuuksia edustavia yrityksiä, mm. ruotsalaisia, norjalaisia ja eteläamerikkalaisia. Jokelan mukaan jäsenet edustavat koko yrityskirjoa, yhden miehen pienyrityksistä kansainvälisiin yritysjätteihin.

-Ei olisi mitään järkeä pyöriä pelkästään omassa porukassa. Kansallisuudestaan tai taustastaan riippumatta yrityksiä yhdistäviä asioita on enemmän kuin erottavia. Liittymällä mukaan toimintaamme yritys saa varmasti enemmän kuin mitä siihen tarvitsee panostaa,  Jokela toteaa. FACC järjestää jäsentilaisuuksia sesongin aikana keskimäärin kerran kuukaudessa.

-Kokoonnumme myös turistisesongin ulkopuolella mikäli mielenkiintoisia ja tärkeitä asioita tulee esiin, puheenjohtaja valaisee. FACC:n tilaisuuksissa jäsenistöä pidetään ajan tasalla mm. verotuksesta, maahanmuutto- ja työlupa-asioista sekä kansainvälisen kaupan kehityksestä. Esimerkiksi suomalaisyritysten on vaikeata saada työvoimaa Suomesta työlupamenettelyn alati muuttuessa ja säännösten tiukentuessa. FACC:n jäsenistöön kuuluva maahanmuuton asiantuntija Harry D. Polatsek on luennoinut usein järjestön tilaisuuksissa ja auttanut useita yrityksiä työvoiman hankkimisessa ulkomailta.

-Yksi toimintamme päätavoitteista on helpottaa suomalaisyritysten integroitumista ympäröivään yhteiskuntaan. Tämä koskee erityisesti uusia yrityksiä. Suomesta meille on tullut yhteydenottoja usea eri alan yrityksistä, Jokela kertoo. Yhdysvaltojen markkinat, myös maan nejänneksi suurimmassa osavaltiossa Floridassa, ovat yllättäneet kireydellään monet maahan saapuneet suomalaisyritykset ja kotimatka ennenpitkää on ollut edessä.

-Mutta  esimerkkejä myös aivan loistavasti Floridassa menestyneistä suomalaisyrityksistä löytyy alueeltamme, Jokela huomauttaa. Hänen mielestään sanat ”yritys” ja ”yrittäminen” eivät sovi kovin hyvin yksityisen liiketoiminnan kuvaamiseen.

-”Yrittäminen” on sana joka kertoo että jotain ollaan tekemässä, mutta lopputulos ei ole selvillä. Parempi sana olisi ”onnistuminen” ja silloin yrittäjistä puhuttaisiin ”onnistujina”, Jokela pyörittelee. 

FACC Florida on myös osavaltion kauppakamarien kansainvälisen yhdistyksen ABiCC:n (Association of bi-National Chambers of Commerce in Florida).

-Kansainvälisen yhdistyksen kautta jäsenyrityksemme ovat saaneet tiiviit yhteydet kansainväliseen yritystoimintaan, mm. Etelä-Amerikassa ja Karibialla toimiviin yritykseen, Esa Jokela kiittelee. AbiCC on 40-jäseninen kaksikielisten kauppakamarien kattojärjestö, jonka perusajatuksena on avustaa jäseniään kaikissa kaupankäyntiin liittyvissä kysymyksissä sekä koulutuksen ja kulttuurin sektoreilla. Yhdistyksellä on kaikkiaan 8000 kansainvälistä jäsenyritystä.

Erityisen iloinen Esa Jokela on paikallisesta yhteistyöstä amerikkalaisen kauppakamaritoiminnan kanssa.

-Suhteemme Lantanan kauppakamariin ovat aina olleet erinomaiset. Lantanan toiminta on todella vireätä ja toteutamme heidän kanssaan yhteisiä projekteja vuosittain, Jokela kiittelee. FACC Florida ei saa avustuksia Suomen valtiolta. Yhdistyksen suhteet Suomen virallisiin edustustoihin hoituvat kätevästi varapuheenjohtajan Peter Mäkilän kautta, joka toimii kunniakonsulina Lake Worthissa.

Mikko Koskinen

Lake Worth, FL