Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

heinä 13, 2009

Suomen koripallomestaruus ratkaistaan Nevadan autiomaassa!


Tuore Suomen mestarivalmentaja Sami Toiviainen, Kouvolan päävalmentaja Jukka Toijala, Lappeenrannan päävalmentaja Jarmo Laitinen sekä Kouvojen valmentaja Jarno Mäkelä valitsivat jenkkipelaajia Las Vegasin helteestä.

Kaikille on selvää, että Nevadan autiomaahan rakennettu unelmakeidas Las Vegas on uhkapelien pääkaupunki maailmassa. Mutta se, että Vegasissa voidaan ratkaista myös Suomen koripallomestaruus, saattaa olla yllätys useimmille. Fakta kuitenkin on, että pelihelvetin kesähelteessä pelataan koripalloa useilla eri tasoilla ja Suomen parhaat koripallovalmentajat ovat paikalla silmä tarkkana valitsemassa uusia amerikanapuja joukkueisiinsa seuraavaksi pelikaudeksi.

Uhkapelikaupungin heinäkuu on perinteisesti erityisen vilkas USA:n suosituimmassa urheilulajissa koripallossa. Ammattiliigaan juuri varatut tulevaisuuden tähdet pelaavat NBA-kesäliigaa tusinan joukkueen voimin, mutta myös rannalle jääneet yliopistopelaajat esiintyvät Vegasin eri areenoilla toiveena päästä muun maailman kentille, lähinnä Eurooppaan ja Etelä-Amerikkaan.

NBA-kesäliigan pelaajat tulevat eri puolilta maailmaa, mm. Espanjasta, Argentiinasta, Italiasta, Israelista – ja viime kesänä myös Suomesta, jolloin 194-senttinen Petteri Koponen tähtäsi NBA:n parrasvaloihin. Tuolloin yritys ei johtanut NBA-sopimukseen ja 19-vuotias espoolaisnuori värvättiin Italian ammattilaiskentille.

- Petterillä oli tarkoitus myös tulla Vegasiin myös tänä kesänä mikäli hänen oikeutensa omistanut Portland Trail Blaizers olisi vapauttanut hänet ns. vapaa-agentiksi, selvittää Koposta jututtanut Lappeenrannan NMKY:n päävalmentaja Jarmo Laitinen. Vuosi sitten suomalainen varattiin hämmästyttävästi jo ensimmäisellä kierroksella.  Usea NBA-joukkue on yhä miehestä kiinnostunut. Koposen varanneessa Portlandissa on tällä hetkellä kuitenkin niin monta hyvää nuorta takamiestä, ettei hän usko pelipaikan aukenevan joukkueessa lähivuosina. Helpommin hänen NBA-uransa urkenisikin toisessa organisaatiossa.

 

Parhaat suomalaiset paikan päällä

NBA-kesäliigan aikaan Las Vegasissa järjestetään myös useita koripalloleirejä, joihin Eurooppaan ja muualle maailmaan haluavat pelaajat osallistuvat työpaikan toivossa. Suomalaiset työpaikan tarjoajat olivat tänä kesänä vahvasti edustettuina.  Kolmen viime vuosina SM-mitaleita rohmunneen joukkueen päävalmentajat olivat paikalla.

- Onhan tämä aika kokemus, totesivat ensi kertaa Vegasiin matkustaneet Kouvolan Kouvojen valmentajat Jukka Toijala ja Jarno Mäkelä yhdestä suusta. Paitsi että kentillä esiintyi mahtavia pelimiehiä, oli Vegasin ilta kymmenine miljoonine neonvaloineen kulttuurishokki. Viime kaudella Suomen mestaruuden voittaneen Lahden NMKY:n päävalmentaja Sami Toiviainen, 35 eli reissulla jo toista kertaa:

- Nyt alkaa jo tottua tähän hälinään, viime vuonna matka meni pään pyörittelyksi.

Jarmo Laitinen ja Sami Toiviainen osallistuivat aluksi The Orleans-hotellin konferenssikeskuksessa järjestettyyn Eurobasket-turnaukseen, jossa näytillä oli kahdeksan joukkueellista eli noin sata pelaajaa. Päivästä toiseen valmentajat tarkkailivat pelaajien otteita kentällä. Miksi ei, sillä kumpikin valmentajista oli kolmen ulkomaalaisen pelaajan tarpeessa.

- EU:n työlainsäädännön mukaan ulkomaalaisten pelaajien määrää ei saa rajoittaa Suomessa. SM-korisliigan sarjaseurat ovat kuitenkin sopineet, että kolme vieraspelaajaa on maksimi, pitkän linjan koripallovalmentaja ja entinen maajoukkuepelaaja Jarmo Laitinen, 55, selvittää.

Jarmo Laitinen uranuurtajana

Kiinnostus amerikkalaispelaajien hakemiseen paikanpäältä on itse asiassa Laitisen peruja. Aikanaan Brigham Young- yliopistossa pelanneena veteraanivalmentaja keksi tulla kesäisin USA:han pelaajien perään. Takavuosinahan usein kävi niin, että lentäessään Suomeen amerikkalaiset korispelaajat usein  “kutistuivat”: tilastoissa parimetriseksi mainuttu pelaaja olikin todellisuudessa vain 190-senttinen ja hänelle suunniteltu pelipaikka ei sitten sopinutkaan joukkueen kuvioissa. Suomalaisseurat saattoivat vaihtaa amerikkalaispelaajiaan kolmeenkin kertaan kauden aikana ja lentolippuihin hukkaantui merkittävä osa seuran budjetista.

Muutoksen tuulet ovat tosin puhaltaneet viime vuosina myös Vegasin markkinoilla, sillä tieto pelaajien runsaudesta on kiirinyt ympäri maailman. Paikalle kertyy kymmenittäin koripallovalmentajia eri puolilta maailmaa.

- Viime vuosina  markkinat ovat laventuneet. Ennen sain suurin piirtein yksin valita eri leireiltä sopivimmat pelaajat, Suomen parhaaksi valmentajaksi valittu Laitinen kertoo. Suomalaisittain häntä pidetään “jenkkiguruna”, joka vuodesta toiseen on hankkinut Suomeen parhaat vieraspelaajat. USA:n yliopistokoripallohan suoltaa joka kevät maailmalle satamäärin hyviä pelimiehiä, joille kaikille ammattiura ei kuitenkaan aukene.

Tarve tiedossa jo etukäteen

Jo Vegasiin tullessaan valmentajat tietävät varsin tarkkaan, minkätyyppistä pelaajaa ovat hakemassa.

- Meillä Lappeenrannassa on nyt suurin tarve monipuolisille 2-3 paikan pelaajille (takamies-laituri), joilla on jo vankka kokemus takanaan, Laitinen selvittää oman joukkueensa tarvetta.

LrNMKY:n suomalaispelaajat edustavat kaikki nuorta polvea ja vanhinkin heistä on syntynyt vasta vuonna 1984.

Mestaruutta puolustavan Lahden NMKY:n päävalmentaja Toiviainen on samoilla linjoilla. Tosin hänellä on käytössään laajempi materiaali mitä suomalaispelaajiin tulee mutta liikkuvat ja monipuoliset jenkit kiinostavat myös häntä.

-Muutama pelaaja on tarkkailussa, mutta varsinaiset päätökset tehdään vasta myöhemmin, hän paljastaa. Valmentajat toimivat keskenään saumattomassa yhteistyössä – mutta eivät paljasta toisilleen lopullisia aikeitaan. Varsinaiset sopimuksethan pelaajien tehdään vasta muutaman viikon kuluttua katselmuksesta. Vasta aika näyttää, minkälaisia pelimiehiä Vegasin matkalta tarttui haaviin.

Seurojen ja pelaajien väliin on rakentunut myös  tiheä agenttien verkosto, jotka nyhtävät välistä omat siivunsa. Sopimus- ja palkkaneuvottelut käydään yleensä agenttien kautta.

-Systeemi on näin turvallisempi sekä pelaajan että seuran kannalta, Laitinen sanoo. Luotettavimpaan tulokseen pelaajavalinnassa päästään kuitenkin silloin, kun valmentaja itse pääsee juttusille ehdokkaan kanssa. Silloin ehdoista voidaan sopia suoraan vaikka varsinainen sopimus tehdäänkin agentin välityksellä.

Jenkkipelaaja elää Suomessa hyvin

Valmentajien mukaan vieraspelaajat saavat Suomessa kohtuullisen elannon, sillä 2000-3000 euron palkan lisäksi sopimukseen kuuluu lähes aina asunto ja auto. -Me emme silti pysty kilpailemaan aivan parhaista pelaajisa eurooppalaisten huippuseurojen kanssa, jotka maksavat pelaajilleen yli 100 000 euroa kaudesta, Laitinen valaisee.

Amerikkalaispelaajat ovat Suomen koripalloliigassa avainasemassa. Kun kolme viidestä avausviisikon pelaajasta on vahvan taitotason ammattisia, ei suomalaispelaajille jää usein kuin statistin rooli. Onko tämä hyvä vai huono asia suomalaiskoripallon kehittymisen kannalta?

- Jenkit tuovat sarjaan tason ja värin. Tämä tuo yleisön katsomoihin ja lisää kiinnostusta lajiin, selvittävät valmentajat yhdestä suusta.

- Yksi suomalaisen koriksen erikoisuuksista on myös, että maajoukkuetasolle yltäneille pelaajille pitää maksaa vielä enemmän kuin jenkeille, Laitinen toteaa. Kun varakkaimpienkin seurojen kokonaisbudjetit liikkuvat 300 000 euron tuntumassa, ei varaa kovin moneen maajoukkuemieheen jää. Nykysysteemissä seurat ovatkin pahasti puun ja kuoren välissä ja konkursseja koetaan joka vuosi. Suomen maajoukkuemiehet vuolevatkin kultansa pääsääntöisesti Euroopan huippujoukkueissa, lähinnä Kreikassa, Italiassa, Ranskassa ja Saksassa.

Suomen koripallo tosi paikan edessä

Mitä koripallon kiinnostukseen tulee, Suomi on nähnyt paljon parempiakin aikoja. Olympiakisojen koripallohallissa  siniristilippu on liehunut Helsingissä 1952 ja Tokiossa 1964. Euroopan mestaruudesta suomalaiset ovat päässeet taistelemaan kolmesti: Helsingissä 1967, Belgian Oostendessä 1977 ja Ateenassa 1995, jossa Suomi ei voittanut yhtään ottelua. Helsingissä Suomi oli kuudes, Belgiassa kymmenes.

Tänä syksynä Suomen maaoukkue valmistautuu EM-karsintojen toiseen osaan ja vastaan asettuvat sellaiset koripallon huippumaat kuin Ranska ja Italia.

- Mahdollisuuksia on vaikka vastustajien riveissä viliseekin NBA-tähtiä, toteavat suomalaisvalmentajat. Suomi saa jalkeille parhaan mahdollisen ryhmän, etunenässä Euroopan takamiesten parhaimmistoon kuuluvat Teemu Rannikko ja Petteri Koponen. Myös uransa jo kertaalleen lopettanut, ainoa NBA:ssa pelannut suomalainen Hanno Möttölä nähdään joukkueessa. Suomi kohtaa Italian elokuun 11. päivänä ja Ranskan viikkoa myöhemmin.

Las Vegas, Nevada

Amerikan Uutiset

Mikko Koskinen