Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

kesä 24, 2015

Suomalaisyritykset vahvasti mukana Kalifornian yliopiston koulutusohjelmassa


Los Angelesin Amerikkalais-Suomalainen Kauppakamari on edistänyt maiden välistä bisnestä aktiivisesti jo yli 50 vuoden ajan. Kuukausittaisten kokousten ohessa välillä heitetään vapaalle. Kuva tämän kevään vapputapahtumasta, johon osallistui yli 150 henkeä. Oikealla kuvassa kauppakamarin tapahtumien järjestämisestä vastaava Eila Kopra. Kuva: Michael Berlin.

Suomalaisten yritysten menestys maailman markkinoilla on ollut kehnonlaista. Eritoten USA:ssa on koettu vastoinkäymisiä, viimeksi kansallisylpeytemme Nokian menestystarinan nolon lopun vuoksi. Myöskään maineikkaissa kansallisissa perusleipälajeissamme, kuten puunjalostus- ja metalliteollisuudessa, ei ole itse asiassa kunnolla pärjätty koskaan edes lähimarkkinoilla Euroopassa - eikä edes kotimaassa. Valoisia poikkeuksiakin suomalaisten teollisten suuryritysen keskuudessa on, meille amerikansuomalaisille tunnetuimmat niistä ovat ehkä Kone ja Vaisala ja Wärtsilä. Mikä erottaa menestyjät muista?

Resepti on sama, olipa bisnes vaikka yhden hengen kulttuuriyritelmä taikka suuri teollisuusjätti. Se on asiakkaan tarpeiden selvittäminen, ymmärtäminen ja kunnioittaminen. Sanalla sanoen markkinoiden perinpohjainen tunteminen - ja tarjonnan sopeuttaminen sen mukaiseksi. Tämä on ollut vierasta nimenomaan suomalaiselle yritysjohdolle. Pohjoismaiset kilpailijamme, varsinkin ruotsalaiset, ovat olleet meitä parin sukupolven verran edellä. Mutta nyt ovat muutoksen tuulet puhaltamassa, ja suomalaiset yritystoimijat - varsinkin nuoret asiantuntijat suorine kansainvälisine henkilöyhteyksineen - ovat oivaltaneet, mistä on kysymys.

Ja mikä tärkeintä, Suomen julkinen valta on oivaltanut saman asian ja alkanut osaltaan vahvasti tukea suomalaisia yrityksia - myös pieniä ja keskisuuria - kansainvälistymisessä. Julkista tukea yrityksille kanavoi teollisuuden ja palveluiden kehittämisrahasto TEKES Suomen valtion budjettivaroista.

Suomalais-amerikkalainen kauppakamari ja UCLA ylpeänä esittävät: GAP

Los Angelesin alueen suomalais-amerikkalainen kauppakamari (Finnish American Chamber of Commerce Pacific Coast) järjestää 24.6. tapahtuman, jossa esitellään suomalaisten yritysten suuren suosion saanut kansainvälistymisohjelma, nimeltä Global Access Program (GAP). Tilaisuuden pääesiintyjä on ohjelman johtaja, professori Bob Foster (UCLA - University of California´s Anderson School of Management).

GAP ei ole erillinen koulutusohjelma, vaan se on UCLA-yliopiston kansainvälisen MBA-tutkinnon päättötyö. Tutkinnon opiskelijat tulevat kaikkialta maailmasta. Ehdoton pääsyvaatimus on korkeakoulutason tutkinto sekä kokemusta yritysjohdon tehtävistä. Valmistuminen kestää täysipäiväisenä opiskellen kaksi vuotta, josta 6 kuukautta menee päättötyön tekoon. Tuo päättötyö on nimeltään GAP.

Suomalaiset uusvientiyritykset aktiivisia markkinatutkmuksen hyödyntäjiä

GAPin suosio perustuu siihen, että yrityksillä on mahdollisuus tilata korkeatasoinen kansainvälinen liiketoimintasuunnitelma MBA-kurssin opiskelijoilta. Eri maista kotoisin olevista opiskelijoista kootaan työryhmiä, joiden tehtävänä on laatia markkinatutkimus ja antaa yksityiskohtaisia suosituksia siitä, mitä kansainvälistymistä haluavan yrityksen tulisi tehdä  - tai sitten ei: työryhmä voi seikkaperäisesti perustella, miksi yrityksen ei ole syytä lähteä aikomilleen markkinoille.

GAP-päättötyöt arvostelee kansainvälinen tuomaristo. Sen suomalaisena jäsenenä on viimeisimmät 14 vuotta ollut Los Angelesissa asuva Heikki Ketola. Hänen mukaansa yritykset kaikkialta maailmasta ovat arvostaneet suuresti päättötöitä niiden antamien selkeiden  - joskus jopa  "inhorealististen" - käytännön toimintaohjeiden vuoksi.

GAP-kansainvälistymissuunnitelman on tilannut tähän mennessä yli 500 yritystä kautta maailman. Suomalaisyrityksiä on joukossa varsin paljon, yli 150.

Teksti:

Alpo Collanus

Los Angeles, CA