Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

marras 19, 2009

Suomalaisjätti saapui kotiin


360-metrinen Oasis of the Seas otettiin vastaan riemukkain menoin Ft. Lauderdalen satamassa.

Kun maailman suurin risteilyalus Oasis of the Seas ilmestyi horisonttiin, se töräytti jo kaukaa tropiikin vesille  matalaakin matalamman tervehdyksensä. Tuhannet sitä vastaan saapuneet floridalaiset lähettivät tervehdyksen takaisin hurraten ja heilutellen itse tekemiään “Oasis”-kylttejä. Ilmassa oli suuren urheilujuhlan tuntu.

Eritoten meillä suomalaisilla oli syytä röyhistää rintaa.

- Me sen teimme! Koko komeus on rakennettu Suomen Turussa!, teki mieli huutaa ilmoille ja kertoa kaikille, että Suomi on laivanrakennuksen kärkimaa maailmassa. Mutta mitä lähemmäksi 360-metrinen alus lipui tulevaa kotisatamaansa, sitä turhemmalta aikomus alkoi tuntua. John U. Lloyd- kansanpuiston rantaan saapuneet amerikkalaiset eivät tuntuneet välittävän missä laiva on rakennettu ja mistä tuli. Tärkeintä oli, että se saapui perille.

 

Finland oli outo käsite

Sakeassa vastaanottajien joukossa suoritettu pienimuotoinen kyselykierros osoitti, että Floridan asukkaat ja tänne saapuneet  “lumilinnut” ovat äärettömän ylpeitä uudesta jättiläisestään.

Oasis of the Seas -aluksen koko pelotti Laura Chiarellaa.

- Laiva taisi tulla tänne Englannista, joten olisikohan se rakennettu siellä, arveli miehensä kanssa paikalle saapunut connecticutilainen Laura Chiarella. Kun oikaisin tiedon, Laura ja hänen vieressään tapahtumaa seuranneet latinonaiset huokaisivat yhteen ääneen:

- Uskomatonta! Suomessa? Äänenpainoista voi päätellä, että myös maa nimeltä “Finland” oli heille outo käsite.

Sataman kerrostalotkin varjoonsa jättäneen 18-kerroksisen Oasiksen ehtiessä kohdalle, mikään laivan ulkoasussa ei viitannut Suomeen. Vain kiikareilla varustautuneet katsojat saattoivat havaita pienen Suomen lipun liehuvan Ranskan tricolorin alapuolella laivan yli viritetyssä kymmenien lippujen rivistössä. – Sanotaan että vaatimattomuus kaunistaa. Tässä tapauksessa en ole asiasta aivan varma, mietiskelin itsekseni. Markkinointihenkiset ruotsalaiset ainakin olisivat ottaneet kaiken irti tilanteesta.

Ison-Beltin silta aloíttui niukasti

Oasiksen matka Turusta Fort Lauderdaleen ei käynyt kommelluksitta. Tanskan salmessa sijaitseva Ison-Beltin silta muodostui ensimmäiseksi kynnykseksi: laivalla on korkeutta peräti 72 metriä kun sillan kansi ulottui vain 65 metriin. Ongelma ratkaistiin jo laivan suunnitteluvaiheessa. Oasiksen piippua voidaan laskea hydraulisenpumpun avulla ja Ison-Beltin alitus onnistui muutaman kymmenen sentin turvin! Tiukalle alitus tosin meni, sillä laivan kapteeni ajoitti alituksen laskuveteen ja ajoi sillan alitse täydellä vauhdilla. Tällöin Oasis kulkee syvimimmällä.

Toinen, matkaa parilla päivällä viivästyttänyt ongelma liittyi luontoon. Vastaan iski myöhäissyksyn ainoa hurrikaani Ida. Oasis osoitti merikelpoisuutensa ja selvitti myrskyn 12 metriset aallot tyylipuhtaasti. Matka Turusta Fort Lauderdaleen kesti tasan kaksi viikkoa.

“Oasis kellui kuin korkki”

Kun Oasis of The Seas saapui lähemmäksi Floridan rantaa, selvisi vastaanottajille aluksen todellinen suuruus.

- Se on liian iso. Minua pelottaa. Minä haluaisin matkustella pienemmillä laivoilla, Laura Chiarelli huokaisi.

- Kun katselin Osasista tuolla kaukana ulpalla, se näytti kelluvan veden päällä kuin pullon korkki. Mutta kun laiva tuli lähemmäksi, paljastuivat  sen muodot todella kauniiksi.

Lähes 6400 matkustajaa vetävän Oasiksen suuruutta päivitteli myös spektaakkelia vieressäni seurannut marylandilainen Milt Schneider, joka niinikään viettää talvet Floridan lämmössä.

- Puoli vuosisataa sitten minulla oli onni päästä matkustamaan silloin maailman suurimmalla laivalla, Queen Elizabethilla. Se oli todella upeata.  Mutta tällä uudelle alukselle en ehkä taitaisi lähteä. Se on liian suuri, Milt aprikoi. Mieleeni putkahtikin, että yhdistävätkö amerikkalaiset alitajuisesti Oasiksen ja aikoinaan maailman suurimman matkustajalaiva Titanicin onnettoman kohtalon toisiinsa?

Suomi oli tuttu laivanrakentajamaa Milt Schneiderille.

Milt Scneider kuului siihen pieneen joukkoon, joka tiesi että Oasis on rakennettu Suomessa.

- Suomesta on toimitettu paljon laivoja tänne tropiikin vesille, joten laivanrakennuskulttuuri on korkealla tasolla maassanne, Milt Schneider hymyili. Miehen hymy tosin jähmettyi samantien kun valaisin, että itse asiassa me suomalaiset saamme kiittää Neuvostoliittoa  laivanrakennustaidostamme. Lyhyt katsaukseni Suomen lähihistoriaan ja sotakorvauksien maksamiseen Neuvostoliitolle selvitti asian: meidän oli pakko oppia laivanrakennus koska raskaat sotakorvaukset oli maksettava osittain laivoina. Velanmaksu koitui lopulta siunaukseksi Suomelle.

Seitsemän Suomen eduskuntatalon kokoisen Oasis of the Seasin saapuminen oli suuri mediatapahtuma, joka keräsi John Lloyd-puiston rantaan kaikki valtakunnallisetkin tv-kanavat. Varsinaista mediakeskusta laivan omistaja Royal Caribbean International ei ollut paikalle järjestänyt vaan kaikille rantaan saapuneille tarjottiin kahvit ja donitsit.

Jättiläisen saapuminen olikin yksi perjantaipäivän suurimmista tapahtumista niin tv-kanavilla. Tosin yhdessäkään uutispätkässä ei kerrottu mistä Oasis of The Seas tuli ja missä laiva oli rakennettu.

But hey, who cares? Riittää että me suomalaiset tiedämme.

Ft. Lauderdale, Florida

Amerikan Uutiset

Mikko Koskinen