Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

joulu 17, 2009

Sahausliike markkinoilla jatkuu myös ensi vuonna


Lake Worthin uimarannalta hypätään meren aaltoihin omalla riskillä silloin kun hengenpelastaja ei ole paikalla. Sijoitusmarkkinoilla ovat monet uponneet tänä vuonna, mutta hengenpelastaja on vain puhelinsoiton päässä. -Asiantuntijan apuun on hyvä luottaa tämän päivän omaisuudenhoidossa, Esa Jokela sanoo.

Talouden maailmanlaajuinen taantuma täyttää jo kaksi vuotta. Se ei ole koskettanut pelkästään yrityselämää vaan sen vaikutukset tunnetaan jokaisessa yksityisessä taloudessa. Nyt loppuvuodesta on tilinpäätöksen aika. Sitä eivät suunnittele pelkästään yritykset. Myös yksityiset kansalaiset suuntaavat katseensa taaksepäin, laskevat nykyisen varallisuutensa ja miettivät, kuinka asettaa jalkansa uuden vuoden puolella.

- Historiallisesti katsoen maailman talous on nyt keskellä vuosia kestävää sahausliikettä. Nyt ovat hyvät neuvot tarpeen omaisuuden turvaamiseksi, sanoo globaalin talouden ja markkinoiden kehitystä ammatikseen seuraava amerikansuomalainen omaisuudenhoitoexpertti (Certified Financial Planner)  Esa Jokela.

Esa Jokelan mielestä vanhat sijoituskeinot eivät toimi tämän päivän sijoitusmarkkinoilla.

- Suurin osa kansalaisista sijoittaa varallisuutensa luottamalla tunteeseen. Mutta tunne ei ole strategia. Tänä päivänä omaisuus on parasta turvata puhtaasti tietoon ja analyyseihin perustuen. Hänen omaisuudenhoitoyhtiönsä, Palm Beach Gradensissa Floridassa toimiva Security First Finacial Inc.,  hyödyntää maailman luotettavimpia talous- ja sijoitusnalayysejä.

- Se, että ennen lainattiin rahat pankilta ja sijoitettiin osakkeisiin lainakorkoa suuremman sijoitustuoton toivossa, on tänä päivänä tuomittu tuhoon. Myös pörssisijoitusten pitäminen samoissa kohteissa vuodesta toiseen ei enää toimi, koska sahausliike markkinoilla jatkuu vielä pitkään. Nyt tarvitaan lyhyemmällä aikajänteellä toimivia strategioita. Kolme kuukautta on sopivin jakso linjantarkituksessa, Jokela vakuuttaa.

Kaksi romahdusta

Sijoitusasiantuntija perustelee näkemyksensä maailmantalouden historiallisella kehityksellä.

- Pitkät syklit ovat perinteisesti kestäneet 20 vuotta. Länsimaiden talouteen on iskenyt nyt kaksi kriisiä viimeisen kymmenen vuoden aikana. Ensimmäinen, internetin tuloon ja korkean teknologian yrityksiin liittynyt romahdus, koettiin vuosituhannen vaihteessa. Markkinoille ilmestyi valtava määrä uusia internet–yrityksiä, joille povattiin ruusuista tulevaisuutta. Valtaosa odotuksista ei kuitenkaan toteutunut. Uuden teknologian yritysten sortuessa talous ja pörssit lähtivät voimakkaaseen laskuun, Jokela toteaa.

Romahdus vaikutti kulutukseen, joka alkoi heti pienentyä. Hallitusvalta puuttui asiaan ja  halusi talouden nopeasti takaisin kasvu-uralle. Korkoja laskettiin voimakkaasti ja markkinoille alkoikin virrata rahaa valtavia määriä. Maan talous ajautui kuitenkin ojasta allikkoon. Helpon rahan myötä kansalaiset sortuivat liian suuriin odotuksiin, mikä näkyi selvimmin asuntomarkkinoilla. Hölläkätiset pankit eivät välittäneet tarkistella lainanpyytäjien taustoja vaan asunnot  rahoitettiin lähes sataprosenttisesti. Asuntojen hinnat nousivat taivaisiin.

- Syyskuun 15. päivänä 2008 oli kriittisin päivä, Lehman Bothers ajautui konkurssiin ja silloin oli koko Yhdysvaltain talous romahtaa, Jokela muistelee.

Tämän vuoden alkupuolella, suurimman savun haihduttua, ovat holtittoman lainanantopolitiikan seuraukset ovat olleet nähtävillä. Sadat pankit ovat kokurssissa, kymmenet tuhannet kotitaloudet “foreclosuren” uhan alla. Koko kansantalous kansalaiseen kärsii.

Vaaran vaistonneet osasivat turvautua

Joukosta löytyy myös niitä, jotka ovat selvinneet vaikean ajan yli lähes kuivin jaloin. Esa Jokelan asiakkaat kuuluvat tähän joukkoon.

- Valtaosa asiakkaista selvisi menettämättä penniäkään. Rohkeimman sijoitusstategian valinneetkin ovat menettäneet vain 8,6% omaisuudestaan vaikka markkinat esimerkiksi vuonna 2008 laskivat peräti 38%, Jokela toteaa. Hänen asiakkaittensa menestys johtui pääasiassa siitä, että yhtiössä seurattiin tilannetta tarkoin pätevien talousanalyysien avulla.

- Ymmärsimme suurimman “asuntohypen” aikana, ettei hintojen nousu voi olla todellista. Asiakkaittemme osakesijoituksista ehdittiin luopua ennen kuplan puhkeamista ja heidän varallisuuttansa alettiin hoitaa perinteisin, turvallisin instrumentein.

Öljyteknologiaan kannattaa yhä panostaa

Omaisuudenhoitobisneksessä ei ole kahta samanlaista asiakasta. Elämäntilanteet, tarpeet ja toiveet poikkeavat aina toisistaan. Myös riskinottokyky on jokaisella erilainen. Esa Jokelan tehtäviin kuuluu ensiksi selvittää asiakkaansa taustat, ennenkuin strategiaa aletaan suunnitella.

- Elämme täysin erilaisilla markkinoilla kuin takavuosina. Nyt on oltava nopea ja joustava eikä tuleen saa jäädä makaamaan. Kaikki tunteet on kitkettävä sijoitustoiminnasta. Historiallisesta näkökulmasta tarkasteltuna olemme vasta syklin puolivälissä, hän laskee.

Sijoitusanalyysejä tehtäessä on otettava huomioon suuri määrä muuttujia, joita talouden lisäksi ovat mm. eri maiden poliittinen ja alueellinen kehitys. Ne kaikki vaikuttavat myös Yhdysvaltain talouteen ja pörssiin.

- Tämän vuoden kaksi varminta sijoitusta ovat olleet kulta ja Kiina, Jokela sanoo. Sen sijaan vihreän teknologian yritysten menestykseen sijoituksina hän ei luota.

- Kiinalaisia on yli kolme kertaa enemmän kuin amerikkalaisia. Talous kasvaa voimakkaasti tulevina vuosikymmeninä ja se tulee yhä perustumaan fossiilisen energian käyttöön. Siksi parempia sijoituskohteita ovat mm. öljyteknologiayritykset, joihin oikealla tavalla sijoittaneet saavat Yhdysvalloissa myös ylimääräisen verohyödyn, Jokela valistaa.

Vaikka valoa taloustunnelin päässä jo näkyykin (mm. USA:n kulutus nousi marraskuussa ylläen 1,3%), veikkaa Jokela kriisin jatkuvan alkavan vuoden ajankin. Hänen mukaansa yksityihenkilöillä on omaisuudenhoidossa käytössään yleensä kolme tietä.

-Moottoritielle viime vuosina eksyneet ovat voineet menettää jopa 60% varallisuudestaan, kun taas kävelytiellä varovasti vaeltaneet ovat saaneet muutaman prosentin nousun. Pyörätiellä ajavat voivat muutella strategioitaan nopeasti ja hajauttaa sopivasti riskejään, Jokela selventää. Jos sellaisia henkilöitä löytyy, jotka lähtivät osakesijoittamiseen mukaan tämän vuoden pohjalukemista, voivat he nyt kuitata jo kymmenien prosenttien tuoton salkuissaan.

Yksityishenkilöiden omaisuudenhoitoon perehtyneille yrityksille nykytilanne on hyvä. Esa Jokelankin yritys saanut huomattavan määrän uusia asiakkaita, joista useimmat ovat amerikkalaisia.

- Nyt jos koskaan tarvitaan omaisuudenhoidossa asiantuntijan apua.

Lake Worth, Florida

Amerikan Uutiset

Mikko Koskinen