Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

tammi 20, 2010

Larry Johnsonin “Frozen” on kauhukuvaus ihmisiä syväjäähdyttävästä säätiöstä


Ihmisen syväjäähdytys on monimutkainen prosessi jossa hyödynnetään erilaisia kemikaaliseoksia, jotta ne suojelisivat ruumiinosia jäädytyksen aikana.

Kirjailija syyttää Alcor-säätiötä julmista eläinkokeista, ympäristörikoksista ja vainajan häpäisystä.

Alcor on Scottsdalessa, Arizonassa toimiva säätiö, joka syväjäädyttää ihmisiä maksusta. Koko ruumiin syväjäädytys maksaa 150 tuhatta dollaria ja pelkän pään 80 tuhatta. Ulkomaalaisilta peritään lisäksi 25 tonnin kuljetusmaksu. Säätiöllä on 620 jäsentä ja se on tähän mennessä syväjäädyttänyt yli 50 ihmistä. Ideana on säilöä ruumis tai pää nestemäisessä typessä miinus 196 celsiusasteen pakkasessa. Ihminen herätettäisiin takaisin elämään sitten kun lääketiede on edennyt niin pitkälle, että henkilön tappanut tauti tai tapaturma ja jäädytyksestä koituneet tuhot pystytään korjaamaan. Pelkän pään säilöneille kloodattaisiin kroppa potilaan omista soluista. Suomalaiset tietävät varsin hyvin, mitä tuhoja routa saa aikaan. Samanlaisia vaurioita se tuottaa myös syväjäädytetyssä ruumiissa. Alcorilla ennustetaan, että tulevaisuudessa tuhot voitaisiin korjata pienillä, potilaaseen ruiskutettavilla nanoroboteilla.

Ensihoitaja Larry Johnson palkattiin Alcorille tammikuussa 2003. Kirjassa kerrotaan säätiön omituisista työntekijöistä, jotka olivat sopineet itsensä syväjäädyttämisestä ja jopa asuivat siksi säätiön tiloissa. Siitä, kuinka Larry ohjaa puhelimessa erästä poikaa ruiskuttamaan kuolleeseen isäänsä veren hyytymistä estäviä aineita. Hän todistaa, kuinka huonosti ruumiiden kuljetukset on järjestetty. Muuttoautolla Los Angelesista Scottsdaleen kuskattu vainaja on ehtinyt maata kuumassa autossa koko päivän. Perillä siitä valuu verta, ulosteita ja muita eritteitä. Larry kauhistelee, kuinka epäammattimaisesti syväjäädytysleikkaus on järjetetty. Leikkaussalissa on yleisöä naureskelemassa ja ottamassa valokuvia vainajasta. Hirvittävin kertomus koskee 83-vuotiaana kuollutta baseball-tähtipelaaja Ted Williamsia. Miehen pää irrotetaan ruumiista vasaralla ja taltalla ja asetetaan jäätymään ylösalaisin tyhjän tonnikalapurkin päälle. Pää jäätyy purkkiin kiinni. Työntekijä yrittää irrottaa päätä iskemällä purkkia jakoavaimella. Avain osuukin vahingossa Ted Williamsin päähän, josta sinkoaa kappaleita ympäri huonetta.

Johnsonin mukaan työntekijät hävittivät aidsiin, syöpään ja muihin tappaviin sairauksiin kuolleiden vainajien myrkyllisiä eritteitä dumppaamalla ne viemäriin. Hän kertoo myös julmista eläinkokeista – kuinka täysin terve saksanpaimenkoira tapetaan ja siihen kokeillaan jäädytysaineita. Itse kävin jutuntekomatkalla Alcorissa keväällä 2000. Tapasin siellä mm. saman teknikko Matthew Sullivanin, jota Johnson kirjassaan syyttää vainajan häpäisystä. Itse pidin miestä lähinnä puoskarina. Mutta muuten hän ja muu henkilökunta vaikuttivat normaaleilta. Mieleeni jäi leikkaussali, jossa vainajan veri korvataan jäänestoaineilla ja korkea huone, jossa vainajia säilytetään nestemäisessä typessä, pää alaspäin pyöreissä lieriöissä. Mitään epäilyttävää en lyhyellä visiitilläni havainnut. Alcor kiistää Johnsonin väitteet. Kirjailijan uskottavuutta heikentää myös se, että hän yritti veloittaa netissä 20 dollaria Ted Williamsin irtopäästä otetuilla kuvilla. Makaaberilla tavalla kiehtovaa luettavaa “Frozen” toki on. Ja mitä syväjäädytettyjen ihmisten takaisin elämään palauttamiseen tulee, tiedemiespiireissä sitä pidetään yhtä todennäköisenä kuin että hampurilaisesta saataisiin jälleen elävä lehmä.

Los Angeles, Kalifornia

Amerikan Uutiset

Tomi Hinkkanen