Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

joulu 16, 2014

Finlandia Foundation National sopeutuu tulevaisuuteen


Mailmanpankin palveluksessa työuransa tehnyt Ossi Rahkonen huolehtii nyt suomalaisuuden säilymisestä Yhdysvalloissa FFN:n puheenjohtajana.

Vuonna 1953 perustettu Finlandia Foundation National on yksi merkittävimpiä suomalaisuuden ylläpitäjiä ja edistäjiä Yhdysvalloissa. Järjestön 46 alueosastoa 22 osavaltiossa ovat levittäyneet ympäri laajan valtakunnan ja lisää on luvassa.

-Myös uusia alueosastoja (chapter) ollaan juuri perustamassa, kertoo Etelä-Floridan alaosaston 60-vuotisjuhlassa vieraillut puheenjohtaja Ossi Rahkonen. Kansasinvälisessä pankkimaailmassa työuransa luonut Rahkonen on ollut yhdistyksen hallituksen jäsen (trustee) vuodesta 2003. FFN:n puheenjohtajaksi hänet valittiin viime vuonna.

- Taloudellisesti yhdistyksemme on vakaalla pohjalla, kiitos lahjoitusten ja sijoitustoimintamme onnistumisen, Rahkonen toteaa. Valtakunnallinen järjestö avustaa itsenäisiä alaosastoja niiden toiminnan käyntiin saattamisessa, mutta myöhemmin chaptereiden on hankittava itse varat toimintaansa. Lahjoituksia FFN tarvitsee jatkuvasti opiskelijoiden avustusohjelmiinsa. Sijoitustoiminnan tuotoilla puolestaan kasvatetaan yhdistyksen omavaraisuusastetta.

Finlandia Foundation National toimii erilaisten kultuurihankkeiden tukijana, opiskelijoille suunnattujen avustusten ja stipendien jakajana ja musiikkikoulu Soivan (MN) rahoittajana. Yhdistys avustaa taloudellisesti myös Minnesotassa toimivaa Salolampi-kielikoulua. FFN valitsee myös vuosittain Vuoden Taitelijan (Performer of the Year – POY) sekä Vuoden Esiintyjän (Lectorer of the Year – LOY). Etelä-Floridan suomalaislueella kävi suomalaisia viihdyttämässä tämän vuoden POY, pianisti Marja Kaisla, joka antoi Suomi Talolla upean pianokonsertin. 

-Ensi vuonna avustustemme kokonaissumma nousee 200 000 dollariin, sillä avustamme chaptereita Jean Sibelius-juhlakonserttien järjestelyissä ja tuotamme nuoria suomalaismuusikkoja esiintymään Yhdysvaltoihin, Ossi Rahkonen kertoo.

Finlandia Foundation Nationalin synty liittyy kiinteästi Suomen sotahistoriaan. Idean isä oli Kaliforniassa menestynyt konsuli Yrjö Paloheimo, joka oli muun muassa Suomen messuosaston vastuuhenkilö New Yorkin Maailmannäyttelyssä 1939. Sodan sytyttyä Paloheimo ryhtyi ”Help Finland” –avustusjärjestön operatiiviseksi johtajaksi ja ryhtyi tarmokkaasti keräämään lahjoitusvaroja lähetettäväksi talvisodan riepottelemaan Suomeen. Vuonna 1945 hän vieraili peräti 150 suomalaisorganisaatiossa keräämässä tukea sodasta kärsineille suomalaisille.

Sotien jälkeen Yrjö Paloheimo esitti huolensa siitä, kuinka suomensiirtolaisten jälkipolville voitaisiin säilyttää perinteiset ”haalit” ja kirkot sekä tätä kautta ylläpitää suomalaisuutta Yhdysvalloissa. Ajatus kyti pitkään idean isän mielessä, kunnes vuonna 1953 Finlandia Foudation National näki päivänvalon Pasadenssa pidetyssä perustavassa kokouksessa.

Vuonna 1983 Yrjö Paloheimo viittasi eräässä puheessaan Suomen sotavuosiin ja suomalaissiirtolaisten poliittisesti jakaantuneeseen yhteisöön sanoen että ”...toisen maailmansodan aikana – ja sen jälkeenkin - suomalaiset olivat Yhdysvalloissa yhtenäisempiä kuin koskaan aikaisemmin auttaessaan Suomessa asuvia maanmiehiään”.

Tänä päivänä Finlandia Foundation National on itsenäinen yhdistys, joka jatkaa Yrjö Paloheimon viitoittamalla polulla suomalaisuuden ylläpitäjänä Yhdysvalloissa.

-Emme ole poliittisesti värittynyt organisaatio. Kaikki chapterimme ovat myös itsenäisiä yhdistyksiä, jotka toteuttavat alueillaan toiminta-ajatustamme itse tekemiensä suunnitelmien mukaan, Rahkonen toteaa. Suurimmilla ja varakkaimmilla alueosastoilla, kuten esimerkiksi New Yorkissa ja Washingtonissa, on omat stipendiohjelmansa.

- Kaiken kaikkiaan apurahat ja stipendit eivät ole arvoltaan valtavan suuria, puheenjohtaja toteaa. Tavallisen opiskelijavustuksen määrä vaihtelee tuhannesta pariin tuhanteen dollariin ja saajien määrä vuosittain on 40-50. Valtakunnallinen järjestö ohjelmiinsa noin 140 000 dollaria vuodessa.

FFN:n tulot muodostuvat lahjoituksista ja sijoitustoiminnan tuotoista. Alueosastot puolestaan rahoittavat toiminsa erilaisilla keräyksillä ja toiminnallisilla ohjelmilla. Maailmanpankin palveluksessa eri puolilla maapalloa palvellut Ossi Rahkonen tuntee sijoitustoiminnan koukerot vuosikymmenten ajalta ja yhdistys on sitä kautta vahvistanut tasettaan jatkuvasti.

- Finlandia Foundation National on tänä päivänä taloudellisesti vakaalla pohjalla ja jonain päivänä voimme olla taloudellisesti riippumaton yhdistys, hän hymyilee. Rahkosen kommentti viittaa yhdistyksen taustalla olevaan Paloheimo-säätiöön, joka lahjoittaa FFN:lle jokaista yksityistä lahjoitusta vastaavan rahamäärän omista varoistaan. Näin FFN:lle annetut lahjoitukset ovat tulleet yhdistyksen tilille kaksinkertaisina. Paloheimo-säätiö hallinnoi paitsi Yrjö Paloheimon jättämää perintöä, myös hänen Pasadenan kodistaan tehtyä museota. Kiinteistössä sijaitsee myös FFN:n pääkonttori.

Ossi Rahkonen kiittelee yhdistyksen hyvästä nykytilasta myös edellisiä puheenjohtajia. Tällä vuosituhannella yhdistyksen johdossa ovat olleet Anita Häkkinen-Smiley (2009-2013), John Laine (2003-2009) ja John Suomela (2001-2003). Tällä hetkellä FFN:n varapuheenjohtaja Paul Laine on samalla myös Paloheimo-säätiön puheenjohtaja, joten yhteistyö säätiön ja FFN:n kesken käy saumattomasti.

Jos Yrjö Paloheimoa mietitytti sotien jälkeen suomalaisuuden säilyttäminen Yhdysvalloissa, puntaroi sitä mielessään myös Ossi Rahkonen.

-Olemme luoneet organisaatioomme uuden yhdeksänhenkisen Tulevaisuus-komitean (Review Committee), jonka tehtävänä on kartoittaa huomisen haasteet toiminnassamme. Komitean työ on erityisen tärkeätä nykyisen toimintamme suunnittelun kannalta, Rahkonen toteaa. Puheenjohtajan mukaan tulevaisuuden haasteita ovat muun muassa etnisten organisaatioiden asema amerikkalaisessa yhteiskunnassa sekä toiminnan jatkuvuuden takaaminen.

Teksti ja kuva:

Mikko Koskinen

Delray Beach, FL