Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

maalis 18, 2010

Suomi valittaa USA:n matkustajien kohtelusta


-Suomi ylittää visa waiver -ohjelman vaatimukset kirkkaasti, toteaa lähetystöneuvos Jarmo Kuuttila Suomen Washingtonin suurlähetystöstä.

Yhdysvaltojen entisestään kiristynyt rajavalvonta aiheuttaa entistä useammin harmia ja viivytyksiä matkustajille, myös suomalaisille. – Rajaviraomaisten toimintaa koskevien valitusten määrä on viime aikoina kasvanut niin paljon, että olemme päättäneet saattaa asian USA:n korkeimman hallinnon tietoisuuteen, kertoo lähetystöneuvos Jarmo Kuuttila Suomen Washingtonin suurlähetystöstä. Ensi viikolla Yhdysvaltain-vierailulle saapuva sisäministeri Anne Holmlund ottaa asian käsiteltäväksi neuvottelussaan USA:n korkeimman turvaviranomaisen Janet Napolitanon (US Secretary of Homeland Security) kanssa.

Ongelmia maahantulossa ei ole pelkästään esiintynyt suomalaisten suosimassa Floridassa vaan ympäri maata.

- Valitusten määrä INS:n toiminnasta on kasvanut tasaisesti niin New Yorkin kuin Los Angelesin maahantulopisteissäkin, lähetystöneuvos Kuuttila toteaa. Hänen mukaansa usein on kysymys matkustajien pitämisestä rajavartiolaitoksen INS:n tiloissa pitkään, joskus jopa tuntikaupalla. Hankaluutta on lisännyt myös se, että käsipuhelimen käyttö näissä tiloissa on kielletty joten viestin lähettäminen viivytyksestä vastaaottajille on ollut mahdotonta. Matkustajien kohtelu on myös ollut samanlaista kaikille, olipa kysymyksessä selvästi vanhempi henkilö tai jopa rullatuolissa liikkuva matkustaja.

- Joissakin tapauksissa kohtelu on ollut myös epäystävällistä ja jopa töykeätä, Kuuttila kertoo.

INS:n koventunut ote rajoilla ei kuitenkaan koske pelkästään suomalaisia vaan kaikkia maahantulijoita. Suomalaisia  kaikista vuosittaisista USA:han saapuvista on vain muutama prosentin kymmenys. Tiukentuneen kohtelun eteen ovat joutuneet kaikki ns. visa waiver-ohjelmaan kuuluvien maiden matkustajat. Visa waiverilla voi matkustaja saapua USA:han ilman viisumia 90 päivän ajaksi. Joidenkin huhujen mukaan Suomen visa waiver-ohjelma olisi purkaantumassa, koska Suomi on viime vuosina päästänyt maahan runsaasti somalialaisia pakolaisia. Lähetystöneuvos Kuuttila tyrmää huhut alkuunsa.

- Yhdysvallat asettaa samat visa waiver-ohjelman ehdot jokaiselle maalle erikseen. Asiaan liittyy monia seikkoja, esimerkiksi kohdemaan sisäinen turvallisuus ja poliisin yhteistyön taso USA:n viranomaisten kanssa. Suomi täyttää kirkkaasti nuo vaatimukset, Kuuttila toteaa.

Yhdysvaltain rajavalvonnan tehostamiseksi on viime vuonna otettu käyttöön ennen matkaa  internetissä täytettävä elektroninen ns. ESTA-lomake.

- Tämän tehtävänä on varmistaa jo etukäteen, ettei lentokoneeseen pääse nousemaan esimerkiksi vakavista rikoksista tai terrorismista epäiltyjä, Kuuttila sanoo. USA:n viranomaiset perustelevat ESTA-lomaketta turvallisuuden parantamisella sekä matkustamisen edistämisellä. Toistaiseksi sähköinen lomake ei edistä maahan matkustamista sillä käytössä on yhä matkan aikana täytettävä vihreä I94-kaavake, jonka kantalipuke jää matkustajan passin väliin maastapoistumista varten. Lipukkeiden keruu on jäänyt lentoyhtiöiden kontolle.

- Tämä systeemi ei ole koskaan toiminut kunnolla eikä tieto matkustajan maastapoistumisesta ei aina ole tavoittanut viranomaisia,  Jarmo Kuuttila kertoo. Nyt maastapoistumiseenkin on tulossa uusi, ns. EXIT-järjestelmä, jossa matkustaja joutuu todennäköisesti antamaan sormenjälkensä myös lähtiessään maasta.

- Tällä hetkellä INS:ssä eletään siirtymäaikaa mikä näkyy rajaviranomaisten toiminnassa joka päivä. Homeland Security ja lentoyhtiöt ovat käyneet tiukkaa keskustelua siitä, kenen tehtäviin maastapoistumisen valvonta kuuluu. Tuntuu että nyt ollaan pattitilanteessa eikä ratkaisua ei ole vielä näköpiirissä. Kaiken kaikkiaan maahantulojärjestelmän uudistaminen on erittäin monimutkainen ja vaiheikas prosessi, Jarmo Kuuttila toteaa.

- Me suomalaiset toimimme aina paikallisten määräysten ja ohjeiden mukaan. Tässä suomalaisten matkustajien kohteluun liittyvässä asiassa olemme lisäksi ottaneet yhteyttä Yhdysvaltain Suomen suurlähettilääseen, Jarmo Kuuttila kertoo.

Lake Worth, Florida

Amerikan Uutiset

Mikko Koskinen