Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

kesä 5, 2014

Kolumni; Hämminkiä aiheuttaneet ilmatilaloukkaukset


Venäläinen Antonov An 26-kone rikkoi Suomen ilmatilaa toukokuun lopussa.Venäläiskoneet loukkasivat Porvoon edustalla, tiistaina 21. toukokuuta, Suomen ilmatilaa kahteen otteeseen. Rajavartiolaitoksen tekemän tutkinnan mukaan kyseessä olivat An-26- ja Tu-154M-koneet. Kummassakin tapauksessa yhteydenpito aluelennonjohtoon vaikuttaa olleen puutteellista. Loukkauksista jälkimmäinen tunkeutui Suomen ilmatilaan runsaat 28 km. Tämä Venäjän merivoimien Tu-154 tyyppinen kone palasi takaisin neljän tunnin jälkeen, jolloin ilmavoimien Hornet – hävittäjät suorittivat siihen liittyvän tunnistuslennon. Tu-154M on matkustaja- ja rahtikone. Mahdollisesti kyseessä on ollut normaali yhteyslento Kaliningradiin. 

Ilmatilaloukkauksista uutisoivat tiedotusvälineet sekä valtioneuvoston ulkoasiainvaliokunta. Heti loukkausten jälkeen pääministeri Jyrki Katainen kertoi julkisuudessa, että ilmavoimien Hornetit olivat tunkeutujan siivellä alta aikayksikön. Myös puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö totesi, että tunnistustilanteeseen pääseminen kesti 5-10 min. Hämmennys asian tiimoilta syntyi, kun tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi muutama päivä tapahtuman jälkeen, että Hornetit eivät olleet lainkaan ilmassa ilmatilaloukkausten aikana. Tämän jälkeen oli median ja politiikan soppa valmis.

Tiedostusvälineet, perässään opposition kansanedustajat, saivat kunnolla vettä myllyynsä ylimmän valtiojohtomme julkisuudessa antamista ristiriitaisista tiedoista. Mielikuvitus sai mitä moninaisimmat siivet. Savon Sanomat uutisoi, että ilmavoimien lentäjät tasoittelivat ylityötuntejaan. Ilmatilaloukkausten syiksi arvuuteltiin ukkosrintamaa ja sen kiertämistä, venäläiskoneen miehistön ohjausvirhettä sekä venäläisten tahallista ja tarkoitushakuista toimintaa. Mitä todellisuudessa tapahtui, sen tietää vain Venäjä. Suomen ulkoasianministeriö onkin lähettänyt Venäjälle tapahtumista nootin, jossa asiaan pyydetään selvitystä.

Tiedotusvastuu ilmatilaloukkauksista on puolustusministeriöllä. Kun ilmavoimat havaitsi, että julkisuudessa on asiassa tunnistuslentojen osalta virheellinen käsitys, niin se lähti oikaisemaan asian kulkua omia kanaviaan pitkin. Syynä tiedottamisessa tapahtuneeseen virheeseen oli jostain syystä syntynyt väärinkäsitys puolustusvoimien operaatiokeskuksen ja valtioneuvoston tilannekeskuksen välillä. Oikean tiedon saatuaan pääministeri ilmoitti, että hän oli ymmärtänyt asiaan liittyvän saamansa viestin väärin. Pääministerin toimintaa on pidettävä kaikessa kiireessä inhimillisenä tapahtumana.

Ilmavoimien tehtävänä on seurata maamme rajojen toimintaympäristöä. Ilmavoimien näkökulmasta tapahtunut oli poikkeuksellinen, mutta ei kuitenkaan harvinainen tapahtuma. Näitä tapahtuu vuosittain muutamia. Ilmatilaloukkauksessa on kysymys valtion ilma-aluksen luvattomasta rajan ylityksestä ja siitä, kuinka asiaa tapahtuman jälkeen käsitellään. Kun ilmavoimat havaitsee ilmatilaloukkauksen, se kertoo siitä eteenpäin. Tämän jälkeen rajavartiolaitos tutkii tapahtuman ja tutkinnan jälkeen arvioidaan tarvittavia toimenpiteitä. Tämä arvio ei kuulu puolustushallinnon tehtäviin.

Syvän rauhantilan vallitessa ilmatilaloukkauksia tunnistetaan eri tavoin kuten lennonjohdon tunnistustietojen avulla tai näköhavainnoilla. Tunnistuslentokonetta ei lähetetä joka ikisen tilanteen perään, se ei olisi edes mahdollista. On tiedostettava, että kansainvälinen ilmatila itämerellä Suomen ja Viron välissä on ainoastaan muutamia kilometrejä. Tämä tarkoittaa sitä, että jos nopeudella noin 800 km tunnissa lentävää ilma-alus haluaa äkillisesti suuntaansa muuttaa ja rajan yli lentää, ei sitä ehdi tunnistuslentokone katsomaan ellei koneita ole rajan pinnassa ilmassa 24 tuntia vuorokaudessa. Tällaisessa toiminnassa ei ole operatiivisessa eikä taloudellisessa mielessä vähäisintäkään järkeä. Luonnollisesti, mikäli kansainvälinen tilanne rajojemme tuntumassa syystä tai toisesta kiristyisi, aiheuttaisi se muiden muassa myös ilmavoimien tunnistuslentovalmiuden korottamista.

Tämän päivän eri medioiden uutisointi on välillä täyttä sirkusta. Uutisten myymiseksi pitää olla ponnekasta ja sävähdyttävää asiaa, faktoilla ei aina niin väliä. Oman lisänsä tähänkin ilmatilaloukkaustapahtumasarjaan tuo mukanaan reilun vuoden päästä käytävät eduskuntavaalit, jossa em. mediasirkuksen tapainen toiminta äänien saamiseksi, on saanut yhä enemmän populistista politikointitilaa.

Aki Ruotsala

Jyväskylä

Kirjoittaja on eläkkeellä oleva Suomen ilmavoimien lentoupseeri. Hänellä on myös valtuustokokemusta Jyväskylän seudun kunnallispolitiikasta vuosilta 2001-2012.