Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

heinä 23, 2010

Poliisi putsasi imitaattorit pois Hollywoodista


Lasten pettymykseksi imitaattoreiden aika on ohi Hollywoodin kaduilla.

Hollywoodin Kiinalaisen Teatterin edustalla päivysti kesän korville liuta roolihahmoihin pukeutuneita imitaattoreita. Toukokuun lopulla poliisi ratsasi paikan, pidätti imitaattorit ja käytännössä lopetti heidän toimintansa. 89 henkilöä menetti näin työnsä. Heidän joukossaan on Christopher Dennis, joka ehti esittää Teräsmiestä teatterin edessä liki kaksikymmentä vuotta.

Kiinalaisen Teatterin edustalla parveilee päivittäin turisteja tutkimassa sementtiin valettuja filmitähtien käden- ja jalanjälkiä. Orange Driven ja Highland Avenuen välisellä Hollywood Boulevardin pätkällä ovat turisteilla tienanneet kauppiaiden lisäksi myös koko joukko tähtien ja supersankareiden imitaattoreita. Oli Batmaniä, Hämähäkkimiestä, Aku Ankkaa, Michael Jacksonia ja Marilyniä. Dollarista, parista imitaattorit poseerasivat valokuvissa matkailijoiden kanssa. Grauman’s Chinese Theater ja Walk of Fame eivät yleensä kiinnosta lapsia. Nimenomaan heille imitaattorit tarjosivat Hollywoodille tyypillisen, epäaidon elämyksen.

Teräsmies-imitaattori Christopher Dennis Chinese Theaterin edessä ja walk of famella Hollywoodissa.

28. toukokuuta poliisi teki paikalle tehoiskun ilmeisesti siksi, että imitaattoreista oli tullut runsaudenpulaa nyt, kun turistikausi käy kuumimmillaan. Tuona perjantaina poliisit pidättivät 12 imitaattoria. Seuraavina päivinä paikalta putsattiin loputkin. Hollywoodin kauppakamarin presidentti Leron Gubler kertoo, että imittaattoreiden kanssa oli ollut ongelmia. Osa oli kiristänyt turisteilta rahaa, osa ei ollut habitukseltaan edustava Hollywoodin lähettiläs, osalla oli rikosrekisteri, osalla pidätettäessä huumeita mukanaan, eikä yksikään maksanut imitoinnistaan tuloveroa. Gublerin mukaan valtaosa kauppakamarin jäsenistä onkin ratsiaan tyytyväinen. Kapteeni Peter Whittingham Los Angelesin poliisista totesi, että he yksinkertaisesti toimeenpanevat kaupungin järjestyssääntöjä, jotka kieltävät kerjäämisen ja lorvailun yleisellä paikalla. Joissain kaupunginosissa katutaiteilijoilla on mahdollisuus hankkia toimilupa. Hollywoodissa se ei ole mahdollista. Luvista päättää kaupunginvaltuusto. Mutta imitaattoreiden tilanne ei valtuustoa pahemmin taida kiinnostaa, sen enempää kuin mitään muutakaan tahoa.

43-vuotias Christopher Dennis muistuttaa tummiksi värjättyine hiuksineenerehdyttävästi näyttelijä Christopher Reeveä, joka esitti Teräsmiestä neljässä elokuvassa 70- ja 80-luvuilla. Ensi kertaa Christopher Dennis vetäisi Teräsmiehen viitan ylleen kesäkuussa 1991 ja ansaitsi heti ensimmäisenä päivänään 600 dollaria. Uusi ura oli urjennut. Dennis tapasi myös “oikean” Teräsmiehen, Chistopher Reeven, toimien tämän stand-in’inä kahdessa filmissä. Kuten moni muistaa, Reeve halvaantui hevosonnettomuudessa ja kuoli 6 vuotta sitten. Mutta pitkäaikaisin Hollywoodin imitaattori sen kun porskutti. Poliisi ei pidättänyt Christopheria toukokuun tehoiskussa. Vasta heinäkuun alussa käsiraudat napsahtivat hänenkin ranteisiinsa. Christopher oli ottanut valokuvia turistien kanssa ja jakanut paikallisen kaupan lehtisiä, kuten tavallisestikin. Christopher Dennis pääsi vapaalle jalalle 250 dollarin lunnaita vastaan. Hän on nyt työtön ja ihmettelee, mistä saisi toimeentulon itselleen ja psykologiaa opiskelevalle vaimolleen. Imitaattorit ovat nyt poissa Kiinalaisen teatterin edustalta. Yksi Hollywood-traditio on päättynyt  – ainakin toistaiseksi.

Los Angeles, Kalifornia

Amerikan Uutiset

Tomi Hinkkanen