Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

elo 26, 2010

Siirrettävä biopassilaite herätti kiinnostusta Sault Ste. Marien juhlassa


Tanja Neuvosella ja Kirsi Soiluaholla (oik.) riitti kiireitä palvellessaan suomalaisia passinhakijoita Sault Ste. Marien FinnGrandFest-tapahtumassa.

FinnGrandFest 2010-suurjuhlilla ensi kerran käytössä ollut siirrettävä passilaite osoittautui tarpeelliseksi välineeksi Pohjois-Amerikassa asuville siirtolaisille. Suomen passia haki nelisenkymmentä juhlavierasta. – Ainakin näin aluksi kysyntää on ollut paljon, sanoo laitetta hallinnoiva konsulivastaava  Tanja Neuvonen-Del Bosco Suomen suurlähetystöstä Ottawasta. Toinen vastaavanlainen biopassilaite on hiljan otettu käyttöön Espanjassa asuvia suomalaisia varten.

Suomen päätös siirtyä biopassiaikaan on alusta lähtien aiheuttanut ongelmia eri puolilla Yhdysvaltoja ja Kanadaa asuville siirtolaisille. Uudenlaisia, korkean teknologian passeja on voinut hakea vain suurlähetystöitä ja pääkonsulaateista. Passin saanti on edellyttänyt matkaa paikanpäälle, mikä on nostanut passin hankintakustannuksia ja vaatinut enemmän aikaa asian hoitamiseksi. Esimekiksi Yhdysvaltojen itärannikolla asuvan hakijan oli matkustettava Washingtoniin tai New Yorkiin biopassia varten.

Passi toimitetaan 2-3 viikossa

Varsinaiseen hätätapauksiin, esim. passin turmeltumisiin, kadottamisiin tai varastamisiin uusi laite ei tarjoa ratkaisua sillä passin fyysinen saanti kestää 2-3 viikkoa, nopeimmillaankin muutaman päivän kalliina kuriiripostina. Passinsa kadottaneet voivatkin nykyisin saada paikalliselta kunniakonsulilta hätäpassin kotimatkaa varten.

Sault Ste. Mariessa koekäytössä ollut passilaite osoittautui luotettavaksi ja nopeaksi. Hakijalta prosessi ei ota kuin puolisen tuntia. Biopassinhaku edellyttää hakijalta etukäteisisilmoitusta laitteen hallitsijalle ennen tapahtumaa. Valokuvaa ei tarvitse ottaa mukaan.

Satelliittiyhteys Suomen väestötietoon

- Laitteessa on kolme eri toimintoa: kamera, sormenjälkiscanneri ja lasi allekirjoituksia varten. Tietokone on internetin välityksellä jatkuvassa yhteydessä Suomen väestötietojärjestelmään ja poliiisirekisteriin, jonne hakijan tiedot kirjautuvat välittömästi, Tanja Neuvonen kertoo. Hakijalla on tarpeen vaatiessa tunti aikaa tehdä muutoksia hakemukseensa. Varsinainen passi saapuu hakijalle postin välityksellä kahden, kolmen viikon kuluessa. Viideksi vuodeksi myönnettävän biopassin hankintahinta 100 euroa.(n.130 USD) ja maksu on suoritettava etukäteen.

Tällä hetkellä biopassilaite on Ottawan suurlähetystön hallinnassa. Tanja Neuvosen mukaan käyttäjä tarvitsee asianmukaisen koulutusjakson laitteen käyttöä varten (käyttäjän oltava suomen kansalainen). Mikäli laite halutaan siirtää, on sen käyttöön perehtyneen henkilön on matkustettava mukana. Tämä estää, ainakin toistaiseksi, laitteen vapaan siirtelyn eri puolille Pohjois-Amerikkaa

- Suurlähetystöt ja konsulaatit eivät ole vielä sopineet laitteen myöhemmästä käytöstä mutta ainakin kaikilla seuraavilla suurilla suomalaisjuhlilla, esim. Vancouverin FinnWestillä 2011 ja San Diegon FinnFestillä 2011 suomalaiset voivat tulla hakemaan uusia biopasseja, Neuvonen toteaa.

Passintarve suurin kaukaisimmilla alueilla

Koska nykyisin Suomen passi myönnetään viideksi vuodeksi entisen kymmenen sijaan, tarve passinuudistukseen on siirtolaisten keskuudessa tuplaantunut. Suurin tarve uudelle biopassilaitteelle on luonnollisesti niillä seuduilla, jotka sijaitsevat kauimapana suurlähetystöistä ja pääkonsulaateista.

- Ensimmäisinä mieleen tulevat Florida Yhdysvalloissa ja Thunder Bay Kanadassa, jonne myös Minnesotan (Duluth, Minneapolis) suomalaisilla olisi lyhyt matka, biopassilaitteen tämänhetkinen hallinnoija selvittää.

Sault Ste. Marie, Kanada

Amerikan Uutiset

Mikko Koskinen