Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

loka 13, 2010

Reijo Seppäsen FinnMotors korjaa jo hybridi-autojakin


Mekaanikko "Bandy" Blom ja Reijo Seppänen ovat FinnMotorsin vahvat miehet. Yhteistyö on kestänyt jo seitsemän vuotta ja miehillä mennee yhä hyvin.

Lähes kymmenen vuotta amerikansuomalaista autokorjaamoa FinnMotorsia pyörittänyt Reijo Seppänen pitää haasteista. Jos niitä ei ole, hän etsii niitä. Auton kehittyvä tekniikka ja uudet energiavaihtoehdot tarjoavat uutta tietoa janoavalle automiehelle sopivan painikumppanin.

- Nyt tekevät tuloaan hybridi-autot, joiden tekniikka on tyystin erilainen kuin bensiinikäyttöisissä autoissa. Näiden korjaamisessa tarvitaan erityistä sähköalan tietotaitoa, mihin tavalliset autokorjaamot eivät pysty, elektroniikka- ja sähköalan koulutuksen Suomessa saanut Seppänen valistaa.

Keskiviikkona FinnMotorsin omistaja matkusti viikon kestävälle hybridi-autokurssille Bostonin lähistölle.

- Mukaan hyväksyttiin vain 16 oppilasta. Kysymyksessä on 48 tunnin intensiivikurssi, jonka läpäisseet saavat Masters-todistuksen hybridi-autojen huoltoon ja korjaukseen, yhden hybridi-autokurssin jo käynyt Reijo Seppänen kertoo. Tällä hetkellä FinnMotors on toinen Floridan kahdesta autokorjaamosta, jolla on lupa korjata hybridi-autoja. Toinen sijaitsee Melbournessa Keski-Floridassa.

Reijo Seppänen ihmettelee autoalan kehitystä. Tilastojen valossa suunta on nykyisin taaksepäin!

Reijo Seppäsellä on selvä etulyöntiasema verrattuna tavallisiin autokorjaamoihin. Yhdysvaltoihin tultuaan hän pääsi valtavan Raytheon-monialayrityksen palvelukseen Bahamalle. Raytheon on yksi Yhdysvaltain hallituksen suurimmista alihankkijoista mm. tutkiin liittyvän teknologian toimittajana. Seppänen toimi sähkömiehenä U.S.Navyn tukikohdassa.

Moottoreista aina kiinnostuneena Seppäsen ajautuminen autokorjausalalle ei ollut sattuma.

- FinnMotors on yksi alueemme vanhimmista suomalaisyrityksstä, sillä puhelinnumero, nimi ja osoite ovat olleet samat jo vuodesta 1976, yrityksen kolmas omistaja sanoo. Vajaat kymmenen vuotta sitten hän osti yrityksen Kari Hyytäiseltä.

- Vuodet 2001-2004 olivat todella kiireisiä ja töitä riitti. Parhaimmillaan yritys työllisti kolme- neljäkin asentajaa. Töitä oli kaikille,  Seppänen muistelee. Viime vuosina tahti on hidastunut, mutta erikoistumisen kautta yritys on yhä menestynyt taloudellisesti.

 

Tieto on valtaa autonkorjauksessakin

- Uudet energialähteet muuttavat autojen tekniikkaa eikä ilman opiskelua ja itsensä kehittämistä kilpailussa ei pysy mukana. On aina parempi olla kilpailijoita askeleen edellä, Seppänen naurahtaa. Autonkorjauksessa hänellä on käytössään maailmanluokan tekniikka ja tietoyhteydet.

- Kuulun koko maailman kattavaan IATN-järjestöön, jonka kautta saan tietoa autoissa ilmenneistä ongelmista ja niiden korjauksesta. Tietoa vaihdetaan internetin välityksellä. Auton eri toimintojahan ohjaavat tänä päivänä pääsääntöisesti tietokoneet. Jos emme itse keksi selitystä vialle, maailmanlaajuinen kysely samanlaisista oireista tuo aina vastauksen, Seppänen kertoo.

FinnMotorsin erityisosaaminen keskittyy auton sähkö- ja ilmastointivikoihin. – Erikoisvalmisteisten autojen kuten limusiinien ja bussin korjaaminen on myös meidän hommia. Näiden autojen erikoisuudet, mm. pidennyksissä käytetyt osat on tehty käsityönä. Autotehtaat eivät näitä pysty toimittamaan. Me teemme ne itse,  Seppänen selvittää. FinnMotorsin motto onkin ollut jo pitkään “Tuokaa auto viimeksi meille.”

 

Obaman ohjelma vei korjaustyöt

Vuosia autoalaa seuranneena on Reijo Seppäselle muodostunut myös käsitys kehityksen kulusta.

- Hybridi-autot ovat vain välivaihe. Jonain päivänä siirrymme suoraan sähköautoihin, jotka eivät juuri huoltoa tarvitse. Pistoke yöksi joko yrityksen tai kotitalon seinään ja tankki on seuraavana aamuna “täynnä”, Seppänen maalailee. Toisena kehitysvaihtoehtona hän mainitsee vetyautot, joiden polttoaineen tuottamiseen tarvitaan vain sähköä ja vettä. Kun sähkönkin voi ottaa kennoilla taivaalta, luontoystävällisempää ajoneuvoa ei ole.

- Tuntuu kuitenkin siltä, että Yhdysvaltain hallitus jarruttaa sähköauton kehittämistä. Jo 1990-luvulla Californiassa ajeltiin valmiiksi kehitetyillä sähköautoilla. Yhtäkkiä ne katosivat markkinoilta eikä niistä ole sen koommin kuultu. Mitä tapahtui, Seppänen kysyy. Vastausta ei tarvitse kaukaa hakea. Yhdysvaltain talouden perusta, öljyteollisuus, puuttui peliin ja puhalsi sen poikki. Mikäli autot tulevaisuudessa alkavat kulkea aurinkoenergialla ja vedellä, kuinka käy pyhälle lehmälle öljylle.

- Niin kauan kuin öljyn hintaa pidetään näin alhaalla, ei sähköautojen kehittämiseen tässä maassa panosteta. Tämä on poliittinen kysymys,  Seppänen sanoo. Viime vuonna presidentti Barack Obaman tekemä päätös vauhdittaa autokauppaa “Cash for clunkers”-ohjelmalla sai uusien autojen kaupan vauhtiin mutta sattui samalla autokorjaamojen ja käytettyjä autoja myyvien yritysten nilkkaan.

- Nyt näitä neljän -viiden tonnin autoja ei enää ole, siis juuri niitä joita ennen pääsimme korjaamaan, Seppänen sanoo. Tästä huolimatta hän pistä päätä pensaaseen.

- Onneksi edessä on riittävästi uusia haasteita vastattavaksi. Rutiinihommien kanssa aika kävisi liian yksitoikkoiseksi.

 

Lake Worth, Florida

Amerikan Uutiset

Mikko Koskinen