Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

joulu 4, 2012

Raju talvi iski Suomeen


Tampere sai viikonloppuna talvipeitteen ja pakkanen nousi peräti -15 asteeseen.

Viikonloppuna Suomeen iskenyt Antti-myrsky muutti maan säätyypin talviseksi. Pääkapunkiseudullakin saatiin lunta useita kymmeniä senttejä, mikä sotki muun muassa junaliikenteen täydellisesti. Meterorologi Toni Hellisen mukaan talviseksi muuttunut säätyyppi jatkuu koko tämä viikon. Lunta saadaan lisää koko Suomessa ja pakkaset yltävät jopa -15 asteeseen Etelä-Suomessakin. Joulusään arvioidaankin olevan varsin talvisen koko Suomessa.

- Kuluvalla viikolla lunta voi kertyä useita kymmeniä senttimetrejä etelärannikolla. Tuulen suunnan pysyessä pitkään kaakon ja idän välillä, sateet saattavat pahimmassa tapauksessa jatkua päivätolkulla., Hellinen ennustaa.

Tiistain jälkeen koillisesta alkaa virrata kylmää ja kuivaa ilmaan ensin Pohjois-Suomeen ja sitten viikon loppupuolella koko maahan aivan etelää myöten. Sään kylmenemisen lisäksi on mahdollista, että viime talvien kaltaiset lumimyräkät voivat toistua etelärannikolla.

Kova lumisade syntyy meriveden viiden asteen lämpötilan ja ilmamassan jopa kymmenen pakkasasteen vaikutuksesta. Lisäksi tähän liittynevät voimakkaat tuulet, jolloin tiedossa on pahimmillaan lumipyry ja sitä seuraava kaaos. Paikoin lunta voi etelärannikolla tulla useita kymmeniä senttimetrejä.

- Jos tuulen suunta pysyy pitkään kaakon ja idän välillä, voivat lumisateet kestää useita päiviä, kirjoittaa Yle Uutisten meteorologi Toni Hellinen. Viikon lämpötilat ovat yleisesti 5...10 astetta keskimääräisiä lukemia kylmempiä.

Kylmä ilma ei rajoitu vain Suomeen, suureen osaan muutakin Eurooppaa on levinnyt pohjoisesta talvisen kylmää ilmaa. Lämpötilat jäävät Keski-Euroopassakin nollan tienoille tai pakkaselle ja sateet tulevat lumena/räntänä. Välimeren maissakin lämpötila on ylimmillään vain 15 asteen tienoilla.

Suomessa lämpötilavaihtelut ovat suuria riippuen pilvisyydestä. Etelässäkin lämpötila käväisee maanantain vastaisena yönä -20 asteessa, pohjoisempana on kylmempääkin. Sademäärien arviointi on hankalaa. Merialueet ovat vielä sulana ja kylmä ilmamassa meren yllä mahdollistaa sen, että lumikuurot voivat sopivalla tuulen suunnalla olla rannikoilla sakeita.

Suurempia, voimakkaita matalapaineita ei Suomeen näyttäisi suuntautuvan ainakaan alkuviikolla. Keskiviikon tienoilla matalapaine liikkuu Suomen itäpuolitse kohti pohjoista ja siitä yltänee sateita itäosaan maata. Samalla lännestä/lounaasta on Suomea lähestymässä toinen matalapaine.

Loppuviikon osalta tarkkoja ennusteita ei voi laatia. Suomea lähestyy matalapaineita niin lounaasta kuin kaakostakin. Näiden reittiä tai aikataulua ei vielä kannata kovin tarkasti arvioida, tilanne kun muuttunee suuntaan jos toiseenkin päivien aikana. Poissuljettua ei ole, että eikö eteläiseen Suomeen voisi levitä runsaampia sateita tulevan viikon loppupuoliskolla.

Lumipeite ei ainakaan ole hupenemassa tulevalla viikolla, pikemminkin päinvastoin.