Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

helmi 17, 2011

Suomi Talo täyttyi rosvopaistin syöjistä


Rovasti Pentti Palonen kertasi karjalaisten historiaa juhlapuheessaan. -Historia on tunnettava, jotta voisi ymmärtää tulevaisuuden, hän muistutti.

“Hoivatkaa, kohta poissa on veljet, muistakaa, heille kallis ol´ maa.
Kertokaa lasten lapsille lauluin, himmetä ei muistot koskaan saa!”

Suomi Talon täysi sali yhtyi jälleen kerran täysin rinnoin aina koskettavaan Veretaanin Iltahuuto-yhteislauluun Rosvopaisti-tapahtuman päätteeksi. Paremmin ei Kalervo Hämäläisen 1980-luvun lopulla säveltämä ja sanoittama suosittu veteraanilaulu olisi voinut tilannetta kuvata. Kymmenenteen Suomen sotien veteraanien ja lottien hyväksi Floridassa järjestettyyn Rosvopaistiin kertyi vielä kourallinen sotasankareitamme, mutta ajan hammas tekee armotonta tehtäväänsä. Pian kerrotaan lapsille ja lapsen lapsille uroteoista enää vain lauluin.

Sairastuneen juhlapuhujan, everstiluuttinatti Pentti Pullisen korvasi sotaveteraani, rovasti Pentti Palonen, joka muistutti 700 Jkr syntyneen karjalaisen heimon kovasta kohtalosta sotien pyörteissä.

Monikymmenpäinen Floridan karjalaisten joukko ahkeroi juhlan onnistumiseksi ja yhtyi lopuksi "Veteraanin Iltahuuto"-lauluun yleisön kanssa.

- Kahdesti ovat karjalaiset joutuneet luovuttamaan maan, sillä Uudenkaupungin rauhassa 1721 Ruotsi joutui antamaan suuren osan Karjalaa Venäjälle. Toisen kerran karjalaiset joutuivat jättämään kotikontunsa 1940-1944 Neuvostoliiton invaasion seurauksena, Palonen totesi.

- Erona näillä kahdella sodalla oli se, että 1700-luvulla jälkeen karjalaiset saivat jäillä asuinsijoilleen, runsaat 200 vuotta myöhemmin karjalaisten oli jätettävä kotikontunsa lopullisesti.

Merkittävä vaihe Karjalan – ja koko Suomen – historiassa oli 1808-1809 käyty Suomen sota, jonka pontimena oli Venäjän tarve lujittaa läntistä rajaansa. Haminassa 17.8.1809 tehdyn rauhansopimuksen perusteella Ruotsi hävisi Suomen Venäjälle. Rovasti Palosen mukaan Venäjän 108 vuotta kestänyt venäjänvalta koitui kuitenkin Suomelle hyödylliseksi. Maa sai autonomisen aseman ja pystyi aloittamaan yhteiskuntarakenteen luomisen

- Pääkaupungiksi valittiin Helsinki ja maan oma hallitus (senaatti) aloitti toiminsa, Palonen sanoi. Kun bolsevikit runsaat sata vuotta myöhemmin kaatoivat tsaarin vallan Venäjällä 1917, oli Suomi valmis oitis itsenäistymään.

Kovimmalle Suomen itsenäisyys joutui toisen maailmansodan pyörteissä, kun Neuvostoliitto aloitti Suomen valtaamisen syksyllä 1939. Kuin ihmeen kaupalla Suomi selvityi talvi- ja jatkosodan tyrskyistä.

- On hyvä aina ottaa huomioon menneisyys, sillä siitä voi ymmärtää nykyisyyden ja päätellä tulevaisuuden. Sotiemme uhreja ei saa irroittaa nykyisyydestä, rovasti Palonen muistutti.

Rosvopaisti-juhlan kantavat voimat, ex-puheenjohtaja Marjatta Nieminen ja nykyinen puheenjohtaja Seppo Palokas kukittivat esiintyjät ja henkilökunnan ruusuilla.

Floridan Karjalaisten järjestämä Rosvopaisti oli jälleen jättimenestys. Runsas kolmetuntinen ohjelma viihdytti Suomi Talon yleisöä ja mikä olennaista, itse paisti oli suussasulavan hyvää. Palvelu pelasi ahkerien floridankarjalaisten ja Finnairin lentävän henkilökunnan toimiessa tarjoilijoina.

- Aamuneljältä oli paistinkuoalla jo sellainen roihu, että Lantanan poliisitkin tulivat paikalle ihmettelmään, totesi Suomi talon vetäjä Tapio Salin tervehdyspuheessaan.

Itse paistimestarit Veli-Pekka Heikka ja Terttu Viisas jäivät juontaja professori Pekka Tanskasen pyynnöistä huolimatta aluksi taka-alalle, sillä työpäivä oli pitkä ja tehtäviä riitti rosvopaistien ammattilaisille. Kun mestarit lopulta lavalle ilmestyivät, oli mc:llä takataskussaan yllätys: puolustusministeri Jyri Häkämies oli myöntänyt Veli-Pekka Heikalle ja Terttu Viisaalle Veteraanien kunniamerkin heidän kymmenvuotisesta työstään Rosvopaistijuhlien hyväksi.

Ensi kesänä Suomessa järjestetään 12 Rosvopaisti-juhlaa, Keskimääräinen osallistujamäärä on noin 1500, joten veteraaniviestiä viedään yhä voimakkaasti eteenpäin uusienkin sukupolvien keskuudessa.

Lake Worth, Florida

Amerikan Uutiset

Mikko Koskinen