Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

kesä 22, 2011

Etela-Floridan kesäkokemuksia


Kesä on tullut Palm Beach Countyyn tuoden kuumuuden, mutta ei normaaleja iltapäiväsateita.

Palm Beachin kesä on alkanut. Tiet ovat tyhjiä ja hiljaisia, mutta talojen sisällä ja ulkona kajahtelee vasaroiden ja muiden työkalujen pauke. Asukkaat ovat lähteneet, tai ainakin suurin osa kuten noin 60% talosta, jossa asumme, ja aika huhtikuusta lokakuuhun on merkattu korjausten ja uudistusten kaudeksi. Vastaavasti marraskuusta maaliskuun loppuun remonttien äänia ei saa kuulua.

“Kuka nyt Floridaan haluaa kesaksi jäädä?!” kuuluu kysymys ja huudahdus. “Tännehän nääntyy kuumuuteen!” Toissa viikolla kuitenkin uutisten ja karttojen mukaan, keskilännessä ja sitten itärannikolla oli kuumempi kuin Etelä- Floridassa. Esimerkiksi Philadelphiassa, PA oli 100 F astetta, kun täällä Palm Beachilla oli 87 F ja viileä tuuli mereltä. Chicagossa mitattiin yli 90 F, ja samana päivänä keskikaupungilta katkesivat sähköt. Virastojen työntekijät ja koulujen oppilaat kerääntyivat kaduille ihmettelemään mitä oli tapahtumassa, ja sitten rakennukset suljettiin ja väki lähetettiin kotiinsa. Kuumuus tulee kuin yllätys ympäri maata, mutta Floridassa se on odotettu vakio johon on varustauduttu, eivatkä sähkot normaalisti katkea muulloin kuin suurissa myrskyissa. Ilmastointi toimii niin rakennuksissa kuin autoissakin. Se onkin tehnyt Floridasta asuttavan alueen. En ole varma olisiko joku tosiaan halunnut jäädä tänne ilman viilentavää ilmastointia “entiseen aikaan” kesäksi, tai talveksikaan. Muistan tätini kirjoittaneen joskus Suomeen yli 60 vuotta sitten, että Floridassa hänellaäon ollut tosi kuuma ja kylmä. Taloissa ei ollut ilmastointia eikä lämmitystä.

Suomalaiset seurat Lake Worthissa ja Lantanassa ovat sulkeneet ovensa kesäksi, kun jäsenet ovat vaihtaneet asuntoa joko Suomeen tai pohjoiseen aina Kanadaan asti. Toimintasivu on tyhjä tapahtumailmoituksista, ja vain kirkossa saattaa olla jotain poikkeavaa ohjelmaa. Lepokodissa eletään niinkuin muinakin vuodenaikoina, mutta vapaaehtoiset auttajat ovat poissa. Meille suomalaisille saattaa tulla sellainen olo kuin koko elämä olisi seisahtunut paikoilleen. Muut paikalliset eläkeläiset pitävät yllä harrastuksiaan. Seniorikeskuksessa voimistellaan kolmena aamuna viikossa ja iltapaivällä voi osallistua tai chi, yoga tai aerobic-harjoituksiin. Maalauksesta kiinnostuneet kokoontuvat edelleen maanantaiaamuisin siveltimineen ja tauluineen ryhmäänsä, espanjankieliset harjoittelevat laulujaan, tanssimisesta innostuneet voivat valita “ballroom dancing”, “line dancing”tai “round dance”. Pelataan bingoa, ping pongia ja biljardi- poolia, ja tietokonehuoneessa opetellaan koneen konsteja. Muutaman dollarin maksusta voi opetella pianon soittoa tai käydä “creative writing” kirjoitusryhmässä. Kesän tähden mikään toiminta ei lopu. Lounas tai aikainen päivällinen on ostettavissa pientä maksua vastaan, mutta ateria on tilattava päivää ennen. Seniorikeskus on kuin toinen koti monelle vanhukselle.

Tällä viikolla kuultiin kuitenkin huhu, etta pitäjän komissaarit (county comissioners) suunnittelevat vähentää rahallista tukea eläkelaisten ohjelmiin ja seniorikeskuksen aukiolotunteihin, budjetti kun on miinuksen puolella. Taisteluhuuto senioreille kuului: “Ottakaa yhteyttä heti komissaareihin, etta täällä on iso joukko äänestäjiä, jotka pitävät silmällä kuka mitäkin äänestää, ja heillä on pitkä muisti vaalipäivään asti!”

Palm Beachilla ei ole seniorikeskusta vaan Lake Worthin Midcounty Center ottaa vastaan myös “saaren” seniorit. Palm Beachilla on Four Arts Center, jonka kirjasto pysyy auki kesälläkin viikonpaivisin. West Palm Beachissa on upea uusi kirjasto kaupungintalon yhteydessä normaalissa aikataulussa. Lähes kaikki “vakituiset” kävijät näyttävät olevan eläkeläisiä, jotka tulevat lukemaan lehdet kesalläkin. Paikallinen sanomalehti pursuaa alennettuja hintamainoksia kalliiden ravintoloiden tarjouksista ja niihin voi vain kävellä sisään. Sesonkiaikaan paikan varaus on pakollinen. Joskus museoilla on vapaa pääsy lauantaisin eikä liikenne tai parkkeeraus tuota päänvaivaa.

Tämä kevät ja kesä ovat olleet harvinaisen kuivia. Palm Beachin piirikunnassa vesi on mennyt kortille. Toisin sanoen nyt on säännöstelty milloin saa kastella nurmikoita ja puutarhaansa ja milloin pestä autonsa. Veden käyttoaika näkyy olevan neljä tuntia aamuyosta kerran viikossa! Poliisiautot kiertävät katsastamassa rikotaanko sääntöjä. Ensimmäisesta rikkomuksesta saa huomautuksen, mutta jos viranomainen näkee veden juoksevan luvattomaan aikaan uudelleen, sakot alkavat tulla. Ensimmäinen on $ 75., toinen $125, ja kolmas $500. Juomavettä vielä saa, mutta ravintolassa sitä täytyy pyytää eikä odottaa valmista niinkuin normaalisti. Ikkunoista näemme valtameren aaltoilevan vähän matkan päässä ja toisella puolella virtaa Intracoastal siltojen alla, mutta kummastakaan ei veden puute parane. Ockeechobee-järven vesi puhdistetaan johtoihin. Tällä hetkellä sen pinta on laskenut huolestuttavan alas, mutta on se tosi iso järvi kartasta katsottuna. Kovia sateita tarvitaan ennenkuin sellainen ala kohoaa tuumaakaan. Amerikkalaisilla tapahtumilla on usein liioiteltu luonne, ja niin saattaa käydä sateellekin vielä ennenkuin kesan hurrikaanikausi loppuu marraskuussa. Hiljainen ja tasainen tihkusade ei kuulu tällaisen tropiikin luonteeseen, ja niin mielessä piilee hiljainen pelko, etta millaiset myrskyt tästä vielä kehittyy. Toistaiseksi saadaan nauttia pilvettomän sinisestä taivaasta, kirkkaasta auringon paisteesta ja lämmösta joka “ei luita riko”.

 

Irja Praba

Palm Beach, Florida