Amerikansuomalaisten sanomalehti jo vuodesta 1932 - Amerikan Uutiset

≤≤ | toukokuu | 2019 | ≥≥

matiketopelasu
≤≤
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
≥≥

keskiviikko 22-toukokuu-2019

Kolme vuotta yhteistä taivalta kulkeneilla Rodney ja Sarai Paavolalla alkaa uusi vaihe elämässään, kun he muuttavat Etelä-Floridasta Suomeen.
Suomeen palaava fysioterapeutti Sarai Paavolan, 29, tunteikkaita läksiäisiä vietettiin St.Andrew`sin luterilaiskirkolla kaksikielisen sunnuntaijumalanpalveluksen ja kirkkoaterian merkeissä. Vancouverissa Kanadassa ja Lake Worthissa Floridassa vapaaehtoistyötä tehnyt Sarai palaa kotimaahan ristiriitaisin tuntein. Yhdysvaltojen ja Suomen yhteiskunnalliset erot ovat näyttäytyneet hänelle monilla elämänaloilla.

-Suomea ja Yhdysvaltoja ei voi suoraan verrata toisiinsa. Se mikä toimii siellä, ei toimi täällä. Ja toisinpäin, hän sanoo. Yksi viesti hänellä on kuitenkin vietävänä kotimaahan.

-Toivon, että suomalaiset nuoret ymmärtäisivät arvostaa riittävästi mahdollisuuttaan vapaaseen yliopisto-opiskeluun, Sarai Paavola kiteyttää.

Eino Grön, 80,hengähti kolmen viikon verran Etelä-Floridassa kesken tiiviin juhlakonserttikiertueen.
 

80 vuotta tammikuun viimeisenä päivänä täyttänyt Eino Grön piipahti toiselle kotipaikkakunnalleen Etelä-Floridaan vilkkaan juhlakonserttikiertueen jälkeen. Hän antoi kymmenen konserttia täysille juhlasaleille eri puolilla Suomea helmi-maaliskuussa. Floridan kolmeviikkoinen loma tuli hyvään tarpeeseen.  

-Juhlakiertue on onnistunut erinomaisesti. Ääni kestää yllättävän hyvin, vaikka olen esittänyt jokaisessa konsertissa parisenkymmentä kappaletta. Repertuaari oli monipuolinen ja sisälsi joitakin tosi vaikeitakin kappaleita, Grön kertoi palmujen katveessa suosikkiharrastuksensa golfin yhteydessä. Jokainen tilaisuus veti yli tuhat kuulijaa, mistä laulutaiteilija oli erityisen otettu. Vuonna 1957 ensi kerran suomalaisten sydämiin laulaneen Grönin vastaantto kuulijakunnassa oli lämmin, mutta ihmetystäkin miehen kunto herätti konserttiyleiössä.

-Kuulin joidenkin hämmästyneiden kuulijoiden jopa kommentoineen että ”ei kai se enää itse laula”, Eino kertoi hymynkare suupielessään.

Eino Grönin 80-vuotisjuhlakiertue ulottuu kaikkiin Suomen suurimpiin kaupunkeihin Helsingistä Ouluun, joissa isäntinä toimivat maan hienoimmat konserttisalit ja estradit.

Ilmaisilla Metro mover-pikkujunilla pääsee kätevästi kulkemaan Miamin keskustassa.

On harhakuvitelma, etteikö Yhdysvalloissa ja sen eteläisimmässä osavaltiossa Floridassa olisi tehokasta joukkoliikennettä. Kiihkeän turistikauden ollessa lopuillaan tulee miettineeksi, monikohan suomalainen Palm Beachin piirikunnassa vieraillut tuli käyttäneeksi kätevää Tri-Rail – junaa vieraillessaan esimerkiksi Miamissa. Sisareni vieraillessa luonamme poikansa ja pojanpoikansa kanssa, tuli junayhteys testatuksi. Loppupäätelmä oli: suosittelemme sitä kaikille!

Ensimmäinen yllätys oli, että viikonlopun kokonaishinta Lake Worthin asemalta Miamin keskustaan maksoi tasan viisi dollaria, edestakaisin. Puolitoistatuntinen matka korkealla junan toisessa kerroksessa avasi maisemat, jotka vieressä kulkevalta moottoritie I-95:ltä jäävät näkemättä. Vaikka moottoriväylää laajennetaan vuodesta toiseen, se pakkaa ruuhkautumaan pahoin etenkin aamuisin ja iltaisin työpaikkaliikenteen takia. Junassa voi nauttia matkasta ilman stressiä, ja nautinnosta pääsee osalliseksi myös kuviteltu kuskikin (s.o. yllekirjoittanut).

huhti 1, 2019
Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car