Amerikansuomalaisten sanomalehti jo vuodesta 1932 - Amerikan Uutiset

torstai 21-helmikuu-2019

Laui Markkasen toinen kausi NBA-parketeilla on ollut menestys. Hänen joukkueensa Chicago Bulls ei menesty ilman taidokasta suomalaislaituria.

Lauri Markkanen, 21, on tällä hetkellä maailman tunnetuin ulkomailla asuva suomalainen. Kotikaupungissaan Chicagossa hänen nimensä voi lukea paikallisten sanomalehtien otsikoista päivittäin mutta myös West Palm Beachin pääpostitoimiston työntekijät tietävät, kuka on legendaarisen NBA-joukkueen Bullsin paras pelaaja. Koripalloilijoiden tunnettuus Yhdysvalloissa on eri tasolla kuin esimerkiksi jääkiekkoilijoiden. Amerikan Uutiset tapasi Laurin Chicago Bullsin voittoisan Miamin-vierailun yhteydessä. Tapansa mukaan suomalaislairuti oli joukkueensa kantavia voimia tehden 18 pistettä ja napaten 15 levypalloa ottelussa Miami Heatia vastaan.

-Suomalaisuus on minulle erittäin tärkeätä. Olen siitä ylpeä ja kannan sitä mukanani jatkuvasti. Ja kotiin Suomeen on aina kiva palata pitkän pelikauden jälkeen, sanoo sympaattinen Lauri Markkanen ylhäältä 213-sentin korkeudeltaan Miamin Four Seasons-hotellin kattopuutarhan terassilla. Menossa on yksi hänen kymmenistä vuosittaisista pelimatkoistaan.

Talvisodan muistot saivat lääkintälottana toimineen Siiri Kovalaisen äänen vieläkin värisemään. Haastattelijoina toimivat Esko Aikirra ja Kari Konnos.

Perinteistä Rosvopaisti-juhlaa vietettiin Suomi Talolla jo 19. kerran. Suomessa aikoinaan syntynyt idea kerätä varoja Suomen sotien veteraaneille ja lotille Veikko Huovisen romaanin ”Lampaansyöjät” innoittamana on kymmenien vuosien aikana täyttänyt tehtävänsä, niin Suomessa kuin Floridassakin.

-Suomessa toimii vielä kolme veteraanijärjestöä. Yleisesti luullaan, että ne ovat varakkaita mutta totuus on toinen: jos niiden varallisuus jaettaisiin tasan vielä elossaolevien veteraanien kesken, jokaisen osuus olisi 42 euroa, totesi juhlan juontaja Kari Konnos. Hänen  mukaansa elossa on vielä 10 400 veteraania ja heidän  keski-ikänsä on 94 vuotta.

-On laskettu, että kuuden vuoden kuluttua veteraaneja on enää alle tuhat. Silti veteraanijärjestöillä on tehtävää muistojen vaalimisessa ja perinteen jatkamisessa, Kari Konnos korosti. Työsarkaa löytyy  muu muassa sotamuseoiden ja sankarihautojen ylläpitämisessä, muistojuhlien järjestelyssä ja toistaiseksi vielä sotatietojenkin keräämisessä, Konnos totesi.

Eino Grön vietti muutaman viikon Floridan-kodissaan ennen juhlapäivää ja kiireistä keikkakevättä Suomessa. -Vierivä kivi ei sammaloidu, sanotaan jo laulussakin. Eino täyttää 80 vuotta 31.1.2019.

Kun katson ystäväni kasvoja pöydän toisella puolella Lake Worthin keskustassa sijaitsevassa Dave`s Last Resort-ravintolassa, on 30 vuotta kuin pois pyyhkäisty. Sama ääni, sama murre ja sama virne suupielissä, kun hän sanoo:

-Kyl mun elämän voi jakaa kolmeen selvään osaan. Ensimmäinen on se kun voitin Suomen iskelmälaulumestaruuden 1957, nousin pinnalle ja aloin keikkaelämän. Toinen vaihe elämässäni alkoi kun raitistuin vuonna 1977 ja kolmas on menossa nyt kun Marjatta sairastui kolme vuotta sitten muistitautiin, tammikuun 31.päivänä 80 vuotta täyttävä Eino Grön sanoo. Floridan-ystäville Marjatta ja Eino ovat tulleet tutuksi viimeisen runsaan 40 vuoden aikana.

Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car