Amerikansuomalaisten sanomalehti jo vuodesta 1932 - Amerikan Uutiset

lauantai 11-toukokuu-2024

Vuonna 2011 Anja Laurila toimitti puolisonsa Maunon kanssa myös suositun New Yorkin suomalaishistoriaa käsittelevän siirtolaiskirjan ”Memories of Finnish Harlem 1888-1955”. Kirjan ensi painos myytiin loppuun muutama vuosi sitten.

Lähes 70 vuotta amerikansuomalaisten arjesta ja juhlasta kirjoittanut Anja Laurila on nähnyt amerikkalaisen elämäntyylin koko kirjon. Hän saapui vuonna 1956 tapaamaan äitiään New Yorkiin palatakseen sitten takaisin Suomeen sulhasensa luo. Näin ei käynyt.

-Äitini kehotti minua hakemaan työtä eikä mistään tavallisesta yrityksestä: Yhdysvaltojen rikkain mies John D. Rockedeller Jr. haki uutta henkilökuntaa ja minut valittiin, koska olin suomalainen, Anja Laurila kertoo. Kolmivuotisen työrupeaman aikana nuorelle lahtelaisneidolle näyttäytyi superrikkaiden elämä aitona ja ihmeellisenä. Kolmivuotisen työrupeaman aikana nuorelle lahletalaisneidolle  näyttäytyi Amerikan superrikkaiden elämä aitona ja ihmeellisenö.

Bonnie McElveen-Hunter toimi Yhdysvaltain suulähettiläänä Helsingissä vuosina 2001-03. Hiljattain hän vieraili Suomessa tavaten myös presidentti Sauli Niinistön.

-Myös itse kauppakamaritoiminnalle on ensiarvoisen tärkeätä, että paikalliset suomalaiset ja suomalaisyhdistykset tekevät keskenään joustavaa yhteistyötä, sanoo Lake Worthissa toimivan amerikansuomalaisen kauppakamarin FACC –FL:n tuore puheenjohtaja Christer Sundell.

Hänelle Yhdysvalloissa toimivien suomalaisyritysten välinen yhteistyö on tuttua vuosien takaa, sillä 1980-luvulla hän toimi suomalaisen kauppamarin hallituksessa Singaporessa ja johti 2000 –luvun alkuvuosina Atlantassa toimivan suomalaisen kauppakamarin toimintaa.

Kuten kaikilla aikaisemmillakin FACC-FL:n vetäjillä, myös Christer Sundellilla on toimintakonsepti yhdistykselle ajateltuna valmiiksi.

-Havaitsimme Singaporssa mielenkiintoiseksi ja tehokkaaksi toimintatavaksi järjestää näyttäviä tapahtumia merkkihenkilöiden – esimerkiksi Suomesta vierailevien kenraalien, poliitikkojen ja talousvaikuttajien – ympärille. Näin saimme alueella asuvat suomalaiset sekä yrittäjät joukolla saman katon alle, mutta myös julkisuutta toiminnallemme, Sundell kertoo. Floridassa hän haluaa myös edistää yhteistyötä muiden pohjoismaalaisten kauppakamarien kanssa.

Läheisen kuolema satuttaa aina. Uuden elämän alkuun päässyt Heidi on surutyönsä tehnyt, Pentillä raskas prosessi on juuri alkanut.

Floridan rannikkoa myötäilevä syvänsininen golfvirta välkehtii kauniisti huhtikuisessa aamupäivän paisteessa. Leppeä tuuli keinuttaa venettä, jota rannalta ei paljain silmin enää näy. Taivaalla tuuli kuljettaa vain muutamaa pientä pilvenhattaraa. On hiljaista, vain pikkuruisten aaltojen liplattava  ääni kuuluu korviin niiden kohdatessa veneen reunan. Edes kalat eivät polski siellä täällä virran päällä ajelehtivan  meriheinän ympärillä.

 Siksi kai ei lokkejakaan näy. Hiljaisuuden rikkoo leskeksi jääneen Heidin kuiskaukselta kuulostava vieno ääni:

-No niin Reijo. Nyt sinulla on tilaa uida vapaasti vaikka minne. Hyvää matkaa, huokaisee leskeksi jäänyt Heidi ääni murtuen ja kyyneleensä virtaan pudottaen. Meidän kaikkien floridansuomalaisten tuntema ja rakas ystävä Reijo Seppänen on vihdoin päässyt meren syliin. Sinne minne hän aina toivoikin.

Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car